Najnovije

VUČIĆ KREĆE NA ZVONKA: Telekom odustao od posla s Veselinovićem

"Telekom Srbije" obustavio je nabavku vrednu milion evra kojom je trebalo da bude kupljeni telekomunikacioni materijali, odnosno betonski stubovi, a za šta je kao partner pozvana firma "Betonjerka Akesinac" u vlasništvu kontroverznog kosovskog biznismena Zvonka Veselinovića, saznaje Nova.

Foto: Jutjub

Nabavka, za koju su ponude trebalo da bude otvorene juče, 6. maja, otkazana je nekoliko dana ranije. To se vidi iz i-mejla „Telekoma“, označenog kao „poslovna tajna“, a u koji je Nova.rs imala uvid. U poruci se navodi da je nabavka pod rednim brojem 556/22 obustavljena zbog „dodatne analize zahteva“. Kako se može videti u dokumentaciji u koju je Nova imala uvid, kupuje se više od 8.000 stubova, različitih dimenzija, vrsta, namena…

Procenjena vrednost nabavke je 120 miliona dinara, odnosno oko milion evra.

Datum nove nabavke nike objavljen. Ipak, upućeni partneri „Telekoma“ tvrde da će nabavka, pre ili kasnije, biti sprovedena, a sumnjaju da je ovoga puta odložena pre svega kako bi se uslovi tendera dodatno prilagodili Veselinovićevoj „Betonjerki“.

Za to, u ovom trenutku, nema dokaza. Simptomatično je, međutim, da je – kako je Nova pisala minulog meseca – poziv za tender upućen firmi kosovskog biznismena (kao i drugim kvalifikovanim firmama, naglašeno je iz u odgovoru iz „Telekoma“) uprkos tome što je „Betonjerka“ od kraja prošle godine pod sankcijama američkog Ministarstva finansija.

Tim paketom sankcija, koje američka vlada uvodi pod Magnicki aktom – „dizajniranom“ da se ograniči uticaj pojedinaca i zvaničnika koji se sumnjiče za korupciju i organizovani kriminal – obuhvaćen je niz Veselinovićevih firmi. Brojne od njih već posluju sa državnim organima i javnim preduzećima Srbije. U obrazloženju sankcija navodi se da je Veselinović formirao organizovanu kriminalnu grupu koja je na severu KiM sprovodila različite nezakonite poslove.

Podsećamo, Zvonko Veselinović obuhvaćen je i istragom za ubistvo Olivera Ivanovića, jednog od ključnih figura Srba sa Kosova i Metohije decenijama unazad. Ivanović je ubijen u januaru 2018, a kosovskog tužilaštvo za njegovu smrt direktno sumnjiči više osoba srpske nacionalnosti. Istraga protiv Veselinovića, međutim, stoji od trenutka kada je on pobegao iz Kosovske Mitrovice u centralnu Srbiju.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA