Najnovije

Galijašević: Gde je i zrno Bosne – tu se terorizam podrazumeva

TERORIZAM KAO NATO IDENTITET –UKRAJINA ALIBI ZA NASTAVAK FRAGMENTACIJE SRPSKOG PROSTORA (1)

Piše: DŽevad Galijašević

Rat između Rusije i NATO pakta, koji se vodi na prostoru Ukrajine, sve više postaje alibi za nastavak fragmentacije srpskog, državno-pravnog prostora.

Ponižavanje vlasti u Srbiji od strane nekih država sa kojima se dogovara „Otvoreni Balkan“, pokazalo je da je to NATO projekat koji se sa mjerom „otvara“ a sa mjerom „zatvara“.

Agresivni napadi na Republiku Srpsku, progon i sankcionisanje nosilaca političkih ovlaštenja i nasilna promjena Dejtonskog sporazuma bez imalo sumnje, pokazuju, ko je tu kome neprijatelj.

Obespravljeni i prevareni Srbi u Crnoj Gori, baš kao i malobrojni Srbi na Kosovu i Metohiji, vide jasno kuda to ide Srbija i gdje je vodi aktuelna vlast. Jer, napadi na sve što je srpsko, niti prestaju niti gube na intenzitetu.

Nakon lažnih dojava o postavljenim bombama širom Republike Srbije, front terora se iz Srbije, preselio u BiH: malo po muslimanskom Sarajevu, a znatno masovnije po Republici Srpskoj.

Napad na Srpsku pokrenut je napadom na djecu, lažnim prijavama u 429 osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj.

Dan poslije, mejlovi o postavljenim bombama stigli su u banjalučku bolnicu, UKC, u kojoj je u svakom trenutku nekoliko hiljada ljudi, koji su u najvećem obimu bili evakuisani do kraja protivdiverzionog pregleda.

Iste poruke dobili su i u Centralnoj izbornoj komisiji BiH u Sarajevu, u Vrhovnom sudu FBiH i Opštinskom sudu u ovom gradu, zatim u Vladi Srednjobosanskog kantona u Travniku, na RTV BN u Bijeljini, Agenciji za istrage i zaštitu SIPA itd. 

Nijedna bomba nije nađena, ali je dignuta kompletna policija, evakuisani su objekti i počela potraga za licima koja su izazvala širenje panike.

Prema prvim informacijama, prijeteći mejlovi su stigli sa IP adresa iz inostranstva.

U Zapadnoj geopolitičkoj hemisferi, niko nije pokazao zabrinutost zbog terorističkih prijetnji jer su radikalni islamisti u svijetu, baš kao i u Sarajevu, njihovi stari saveznici i istomišljenici. Štaviše: braća po oružju.

Terorizam u Bosni je za druge nacije i države, manje-više, svakodnevna pojava i očigledno ne zaslužuje da se pominje u njemačkim medijima i rezolucijama.

Zato nije bilo nevjerice i šoka, još manje iznenađenja, ni u zemlji niti u komšiluku: Bosna i Hercegovina je širom svijeta pronijela slavu svojih mudžahedina i terorista, još dok je prvi komandant bosanskih mudžahedina, Šejh Abdel Aziz „Barbarosa“, uspješno napao američku vojnu bazu Dahrhan u Saudijskoj Arabiji; ili kad je pet bosaanskih državljana i 19. mudžahedina, predvođenih „bosancima“, Halid Šeik Muhamedom i Muhamedom Atom uspjela i srušila tornjeve Svjetskog trgovinskog centra u Americi (9/11), ili kad je zadnji komandant Mudžahedina u Bosni, Abdel Kadeer Mohtari, poznat kao Abu Mali, razorio američki razarač (USS Col), ili dok je Adis Medunjanin sa Najibulahom Zazijem napao njujorški metro a Sulejman Talović, atletski miting (Salt Lake City) ili kad su Bosanci rušili po Madridu čvorišta metroa, bili aktivni u Nici, Barseloni, Londonu i Berlinu, na Bataklanu i Šarli Ebdou. 

Ne znaju ni NJemci, dok u Bundestagu  pišu rezolucije o Bosni, da ne pišu o oazi mira i tolerancije, još manje je riječ o „Mirnoj Bosni“.

Gdje je zrno Bosne, tu se terorizam podrazumijeva.

 Pa tako i zadnjih dana maja 2022. godine, kad je sud u New York-u proglasio krivim, po šest tačaka optužnice, Mirsada Kandića, jer je radio kao regruter i obavještajac tzv. Islamske države.

Kako se navodi na stranici suda, Kandić je proglašen krivim za udruživanje radi pružanja materijalne podrške ISIL-u, kao i po pet tačaka optužnice - zbog pružanja podrške terorističkoj organizaciji u vidu osoblja, oružja, imovine, lažne opreme i dokumentacije.

Presuda je uslijedila nakon tri sedmice suđenja. Kada se potvrdi, Kandiću za četiri presuđene tačke prijeti po 20 godina zatvora, dok mu za dvije tačke prijeti doživotni zatvor.

Inače, Kandić je lociran i uhapšen na području Sarajeva te je 2017. izručen SAD-u. Američke vlasti su za njim tragale godinama. Na spisku osoba za kojim se tragalo, ovaj Sarajlija i Bosanac, nalazio se od 2014. g. a dvije godine kasnije za njim je izdata međunarodna crvena potjernica.

Vlastima SAD-a izručen je na aerodromu „Butmir“ u Sarajevu a po njega je došao posebni avion, što dokazuje da je riječ o osobi bitnoj američkom pravosuđu.

U suđenju je učestvovalo 36 svjedoka a sudu su predstavljeni dokazi o Kandićevom učešću u operacijama ISIL-a na šest kontinenata, te da je još 2012. pokušao napustiti SAD kako bi se borio.

Breon Peace, tužitelj SAD-a za okrug New York, rekao je da je Kandić bio visokorangirani pripadnik ISIL-a koji je brojne osobe regrutovao za tu terorističku organizaciju. Pomagao im je na putu za Siriju i druge teritorije kako bi postali pripadnici ISIL-a. organizujući ekstremističke grupe kojim je osiguravao oružje šireći nasilnu propagandu širom svijeta, kako bi se nastavila brutalna i krvava teroristička kampanja.

Kandić (1981.), Bošnjak, porijeklom iz Peći na Kosovu, napušta New York 2013. god. i boravi od početka 2017. god. u BiH pod bosanskim imenom Edin Radončić.

U BiH je ušao avionom s ukrajinskim pasošem na ime Ivan Popović i šest mjeseci je živio u sarajevskom naselju Grbavica.

Kad su ga, nakon nekoliko mjeseci potrage, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH locirali u iznajmljenom stanu, Kandić je kod sebe imao dva lažna kosovska pasoša od čega je jedan države BiH, izdat na ime Edin Radončić.

Imao je tri bankovne kartice na različita imena, kao i SIM kartice koje je koristio za komunikaciju sa svojim saradnicima.

Na ročištu o ekstradicijskom pritvoru, pred Sudom BiH tvrdio je da je "završio samo osnovnu školu i kurs za vodoinstalatera" i negirao bilo kakve veze s militantima.

Utvrđeno je da je u BiH koristio više od  10 identiteta i pasoše šest zemalja s kojima je putovao od SAD-a preko Paname i Brazila do Turske, Sirije i NJemačke.

Na prvom ročištu pred Okružnim sudom SAD-a u Istočnom okrugu New Yorka, on se izjasnio da nije kriv za djela koja mu se stavljaju na teret.

Tužitelji su rekli, što je sada presudom i potvrđeno, da je Kandić u Tursku otputovao u decembru 2013. i nakon toga se pridružio "Islamskoj državi", vršeći regrutaciju džihadista. Komunicirao je sa potencijalnim regrutima preko više od stotinu Tviter naloga.

Jedan od njegovih regruta bio je Jake Bilardi, australijski tinejdžer nazvan "DŽihadi DŽejk" koji je izveo samoubilački napad u Iraku u martu 2015.

Kandić je pomogao Bilardiju da otputuje iz Melburna u Istanbul 2014. i lično ga je usmjerio da izvede napad. Također je pomogao drugim ljudima da putuju na Bliski Istok kako bi se priključili ISIL-u.

U presudi se konstatuje također da je Kandić novembra 2013. autobusom putovao od New York-a u Meksiko, letio kroz Brazil, Panamu, Portugal, NJemačku, Kosovo i Tursku kako bi krajem 2013. stigao u Siriju. 

U Siriji se pridružio uporištu ISIL-a u predgrađima Alepa, te organizovao i kopanje tunela ispod tursko-sirijske granice s ciljem prebacivanja od 800 do 1000 boraca ISIL-a. Upravljao je tokovima novca za borce u Siriji, uključujući i dvojicu boraca koji su Kandiću dali svoje bankovne kartice za transakcije u iznosu većem od 40.000 dolara.

Kandić je bio administrator grupe zvane Tržnica Kalifata koja se bavila prodajom minobacača, samoubilačkih pojaseva, jurišnih pušaka i drugog oružja. Jedan od članova grupe bio je i Abu Lukman, koji je tada bio guverner ISIL-a za provinciju Raka".

(sledi nastavak)

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA