Najnovije

KREĆE KONAČNA BITKA! Moskva otvara put za kompletno preuzimanje Donbasa - Američka prognoza sledila Kijev

Ruska vojska i proruske trupe počele su konačnu bitku za Lugansku Narodnu Republiku (LNR). Oni su opkolili hemijsku fabriku "Azot" u Severodonjecku, u čijim se podrumima krije između 200 i 400 ukrajinskih vojnika i oko 800 civila, te je situacija slična kao što je bila u Marijupolju.

To postrojenje je poslednje veće uporište ukrajinske vojske u Severodonjecku, a pad tog grada pod rusku kontrolu označio bi kompletno preuzimanje luganske oblasti i otvoren put za pobedu Rusije u celom Donbasu.

Ukrajinci bez artiljerije

Jedan od komandanata ukrajinske vojske u Severodonjecku izjavio je da je situacija teška i da Rusija dobija bitku.

- Ukrajinskoj vojsci nedostaju artiljerijski sistemi dugog dometa. Ruska artiljerija žestoko gađa ukrajinske pozicije i dominantna je na bojnom polju. Za samo pola dana zasuti smo sa 2.000 do 4.000 ruskih granata. Pretrpeli smo velike gubitke. Za poslednja dva-tri dana ukrajinski borci izgubili su motivaciju, pa nam propadaju borbene misije - rekao je taj komandant, dodajući da bi situacija mogla da se promeni ukoliko Zapad pošalje dodatno naoružanje ukrajinskoj vojsci.

I ukrajinski guverner Luganske oblasti Sergej Hajdaj opisao je situaciju kao veoma tešku. On kaže da ruska vojska pod kontrolom drži skoro ceo Severodonjeck.

- Naša vojska dobija u uličnim borbama, ali, nažalost, neprijateljska artiljerija razara sprat po sprat zgrada u kojima se nalaze ukrajinski borci. Čim potisnemo neprijatelje iz jedne ulice, oni počnu da koriste tenkove i artiljeriju kako bi uništili sve naše položaje - rekao je Hajdaj.

On je dodao da je u subotu napravljen obruč oko hemijske fabrike "Azot", u čijim su podrumima sklonište našli civili.

- Neprijatelj je u subotu započeo napad na fabriku u kojoj se kriju civili. Izbio je veliki požar, a gust dim nadvio se nad gradom. To se dogodilo nakon što su se desetine tona nafte izlile iz oštećenih radijatora "Azota" - kazao je Hajdaj.

Prema proceni Kijeva, u hemijskoj fabrici nalazi se oko 200 radnika i 600 drugih stanovnika Severodonjecka.

Međutim, ruske trupe tvrde da se u "Azotu" krije i između 200 i 400 ukrajinskih vojnika, koji koriste civile kao živi štit, slično kao što su neonacisti bataljona "Azov" radili u "Azovstalju" u Marijupolju.

Prema navodima Rodiona Mirošnika, diplomatskog predstavnika LNR u Moskvi, civili su počeli da napuštaju teritoriju tog postrojenja.

- Civili su počeli da izlaze kroz drugi kontrolni punkt hemijskog postrojenja "Azot". Taj punkt ne kontrolišu ukrajinski militanti. Dočekuju ih i odvode na bezbedno mesto vojnici savezničkih snaga - rekao je Mirošnik.

Kako je dodao, ostaci ukrajinskih trupa drže nekoliko zgrada u zoni prve kapije fabrike, a moguće je da i dalje drže nekoliko stotina civila kao taoce.

- Kako se obruč oko militanata sužava, civili će moći da napuste skloništa. Savezničke snage pripremaju vozila za evakuaciju - naglasio je Mirošnik.

Traže pregovore

On je istakao da ukrajinski militanti iz "Azota" traže način za pregovore.

- Mala grupa ukrajinskih formacija na tlu hemijske fabrike "Azot" više ne može da napusti oblast. Svi putevi za povlačenje su im odsečeni. Pojedini predstavnici militanata pokušavaju da stupe u kontakt sa savezničkim snagama, iznose neke uslove. Objašnjeno im je da nikakvi uslovi neće biti prihvaćeni. Samo polaganje oružja i predaja - naveo je Mirošnik.

Analitičari kažu da je Rusija nadomak pobede u LNR, budući da su Severodnjeck i susedni Lisičansk, gde se takođe vode žestoke borbe, jedina dva grada koja još nisu osvojili. Stručnjaci objašnjavaju da LNR čini polovinu teritorije Donbasa, te da bi nakon pobede u poslednja dva grada u toj oblasti, Rusiji bio otvoren put za brzo preuzimanje celog istoka Ukrajine.

SAD: Luganska oblast pada za nedelju dana

Neimenovani visoki zvaničnik Pentagona izjavio je za "Vašington post" da bi cela Luganska oblast u Ukrajini mogla da padne pod rusku kontrolu za nedelju dana.

- Gradovi Severodonjeck i Lisičansk su poprište žestokih borbi i mogli bi već za nedelju dana da padnu u ruske ruke. To ne bi ispunilo cilj ruske operacije da zauzme ceo Donbas, ali bi predstavljalo značajnu pobedu Moskve i pomeranje linije fronta - kazao je taj zvaničnik.

On je, međutim, dodao da bi Rusija posle toga za svega nekoliko nedelja mogla da zauzme i ceo Donbas.

O pogibiji Britanca kod Severodonjecka pročitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA