Najnovije

POPOVIĆ: Uz pomoć Rusije zaštitićemo Kosovo i Dejtonski sporazum

Predsednik srpskog dela Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović kazao je na sastanku sa zamenikom premijera Rusije i predsednikom ruskog dela tog komiteta Jurijem Borisovim da će Srbija, uz podršku Rusije, nastaviti da štiti svoje interese po pitanju Kosova, saopštilo je Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj.

Nenad Popović (Foto: Jutjub)

"Srbija ostaje na evropskom putu, ali smo izričito protiv uvođenja sankcija Rusiji i članstva Srbije u NATO paktu koji nas je bombardovao", rekao je Popović i dodao da će Srbija, uz podršku Rusije, nastaviti da štiti svoje interese po pitanju Kosova, kao i dejtonska ovlašćenja Republike Srpske.

Na sastanku, održanom na marginama 25. Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma "SPIEF2022", poručeno je da su Vlade Srbije i Rusije spremne da ulože maksimalne napore da se omogući nesmetano odvijanje trgovinske razmene između dve zemlje u uslovima trenutne političke krize u Evropi.

Tokom razgovora Popovića i Borisova akcenat je stavljen na privrednu saradnju između dve zemlje i konkretne probleme sa kojima se suočavaju privrednici, a dvojica sagovornika izrazila su zadovoljstvo zbog visokog stepena razvijenosti bilateralnih odnosa Srbije i Rusije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Popović je podsetio da su predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin postigli dogovor o potpisivanju ugovora o snabdijevanju gasom po izuzetno povoljnim uslovima, pružajući na taj način snažnu podršku razvoju strateške saradnje dve zemlje.

Popović je napomenuo da je spoljnotrgovinska razmena između Rusije i Srbije prošle godine iznosila oko 2,8 milijardi dolara, što je rast 13,1 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Izvoz Srbije u Rusiju iznosio je blizu milijardu dolara, a vrednost uvoza iz Rusije u Srbiju 1,8 milijardi dolara, čime je Rusija postala četvrti spoljnotrgovinski partner Srbije.

Dodikovu poruku iz Rusije pročitajte OVDE.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA