Najnovije

Zašto Vlada Srbije ne gasi visokoškolsku ustanovu ozloglašenu po kupovini ispita i diploma?

Hapšenje 11 profesora Beogradske akademije poslovnih i umetničkih strukovnih studija osumnjičenih da su uzimali novac od studenata kako bi položili ispite samo je jedan u nizu afera u visokom obrazovanju u koju je umešana ova ustanova. Podsećamo da je Beogradska akademija nastala od Visoke poslovne škole čiji profesori su bili akteri brojnih ranijih afera.

Profesori se sumnjiče da su samo u jednom roku, u isturenom odeljenju ove visokoškolske ustanove, uzimajući od 100 do 500 evra dali preko 100 “problematičnih ocena”. 

Zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja u pomaganju uhapšen je V.S. (70) zastupnik jedne Agencije za konsalting iz Nove Varoši, zaposlen u Visokoškolskoj jedinici Beogradske akademije poslovnih i umetničkih strukovnih studija, dok su zbog zloupotrebe službenog položaja uhapšeni profesori te akademije N.P. (44), A.Z. (39), R.J. (60), N.D. (62), D.J. (59), I.B. (51), A.S. (63), Z.P. (59), D.LJ. (61) i A.S. (49).

Postavlja se pitanje da li je reč o razrađenom sistemu korupcije u visokom obrazovanju koji traje godinama, imajući u vidu predhodne afere u ovoj ustanovi. Da li je realno da je reč samo o 100 ispita u jednom isturenom odeljenju, iako ih ova škola ima više? Da li policija istražuje rad ovih profesora i u drugim ograncima ove visokoškolske ustanove?

Ono što posebno zabrinjava je da je reč o ustanovi koju je osnovala Vlada Srbije, a da je ona jedan od najgorih primera korupcije u visokom obrazovanju u Srbiji. 

Jedan od osumnjičenih Ivan Bulatović, istovremeno je član Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (NAT). Ako se optužbe za njega potvrde kao tačnim, da li će policija ispitati i odluke u kojima je osumnjičeni učestvovao kao član UP institucije zadužene za davanje akreditacija visokoškolskim ustanovama?

Nije samo Bulatović imao visoku poziciju. Među osumnjičenima su Dragan Jerinić, bivši direktor Carine, ali i Ana Zekavica direktor Fonda za mlade talente.

Ako budu osuđeni, da li možemo da verujemo da ljudi koji su bili spremni da uzmu 100 do 500 evra od studenata za polaganje ispita nisu kršili zakon na visokim pozicijama na kojima su se nalazili u Nacionalnom telu za akreditaciju, Carini i Fondu za mlade. 

Serije hapšenja, zatim restruktuiranje Beogradske poslovne škole od strane Vlade Srbije nisu rešile problem koji ova ustanova stvara u obrazovnom sistemu Srbije, otud se postavlja pitanje čemu njeno dalje postojanje ako dosadašnje mere nisu uspele da iskorene korupciju.

Afera FAM

Podsećamo da je krajem 2021. godine tokom istrage lažnih diploma zaposlenih u KPZ Sremska Mitrovica bio uhapšen dekan Fakulteta za menadžment iz Sremskih Karlovaca Goran Kvrgić. Sa njim je uhapšeno i nekoliko zaposlenih u administraciji tog fakulteta. Ishod ove afere još nije poznat jer postupak nije okončan. 

Afera Dositej

U beogradskoj Srednjoj medicinskoj školi i Akademiji "Dositej", koja ima ekspoziture u više gradova u Srbiji, u julu prošle godine uhapšene su 32 osobe zbog trgovine diplomama. Iz MUP-a je saopšteno da su četiri osobe, među kojima je i direktor te ustanove Zoran Jovanović, već po sličnim osnovama hapšene početkom juna iste godine, kada je uhapšeno 34 osoba. 

Akteri obe afere se nalaze na slobodi ili u kućnom pritvoru, a postupci su u toku.

Kome je u interesu postojanje ovakvih škola i fakulteta?

Ministarstvo prosvete kaže da će, ukoliko budu pravosnažno osuđeni, profesori koji su zloupotrebili položaj ostati bez dozvola za rad, ali da su ustanove na kojima su radili nastaviti da rade sve dok budu ispunjavale zakonom propisane uslove.

Ipak, glavno pitanje je da li ustanove kojima ja osnovni poslovni princip bila korupcija i funkcionisale su u tom sistemu godinama ili decenijama, mogu da promene način svog poslovanja ili treba da budu ugašene.

Kako Čanak provocira iz Ukrajine pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA