Najnovije

DODIK: Rusija ne napušta svoje prijatelje

Rusija ne napušta svoje prijatelje i u to sam se ponovo uverio nakon razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu, rekao je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Milorad Dodik (Foto: Predsedništvo BiH)

"Svi naši projekti koji su ranije dogovoreni se nastavljaju, a cene gasa ostaju iste do kraja godine, od čega će najviše koristi imati ljudi u Srpskoj i u FBiH", objavio je Dodik na Tviteru.

On je istakao da Rusija ostaje bitan faktor odlučivanja u Savetu bezbednosti UN, prenela je RTRS.

"Naš predlog njima je da podrže nastavak Misije ALTEA. Naglasio sam da dolazak nemačkih vojnika nećemo podržati i da to vidimo kao pokušaj da se silom nameću politička rešenja", izjavio je Dodik.

On je najavio novi sastanak sa Putinom.

"Ponovo sam obavestio predsednika Putina da onaj koji se predstavlja kao visoki predstavnik (u BiH) nema mandat. Već u septembru imamo novi sastanak da bismo videli kako teku dogovoreni projekti. Izgradnja gasovoda i dve gasne elektrane su prioritet i nećemo dozvoliti nikakve blokade", istakao je srpski član Predsedništva.

Dodik je ponovio da RS neće i ne može odustati od svojih prava, te dodao da se zalaže za poštovanje Ustava i izvorni Dejtonski sporazum.

"Čuvamo poziciju Srpske i tražimo ono što nam pripada po Ustavu. Ponovio sam da BiH može opstati samo kao zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda", istakao je Dodik.

On je naveo da je Putin još jednom izrazio punu podršku Dejtonskom sporazumu i pokazao svoj principijelan stav.

"Za razliku od mnogih sa Zapada koji bi na lažima hteli da legalizuju kršenje Ustava i koji bi rado srušili Dejtonski sporazum", objavio je Dodik.

On je zahvalio Putinu što razume složene odnose u BiH.

"Raduje me da Rusija zna da u Republici Srpskoj ima iskrenog prijatelja i da nikada nećemo dozvoliti da se uvedu sankcije", poručio je Dodik.

Sastanak sa gubernatorom

Srpski član Predsednišva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Sankt Peterburgu sa gubernatorom Aleksandrom Beglovom kome je zahvalio na saradnji i na pomoći lekara iz Sankt Peterburga Univerzitetskom kliničkom centru Srpske.

Dogovorena je saradnja u obrazovanju i slanje najboljih maturanata iz Srpske u Sankt Peterburg. Takođe je dogovoreno da bude organizovan zajednički forum Srpske i Sankt Peterburga o nastavku saradnje, preneo je RTRS.

Dodik je učestvovao na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, a juče se sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Dodik je za RTRS rekao da je sastanak sa Putinom bio pun razumevanja i otvorenosti, da je razgovarano o više tema, pre svega političkih, poput uloge Rusije kao garanta Dejtonskog sporazuma.

Kakav je stav Turske o Dodiku, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA