Najnovije

SKANDAL U BRITANSKOJ VOJSCI: Padobranci zbog orgija ne idu na NATO vežbe na KiM

Stotinama britanskih padobranaca otkazano je godišnje raspoređivanje u okviru misija NATO-a na Balkanu nakon što su se pojavili snimci orgije u jednoj engleskoj kasarni.

Britanska vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva)

U pismu generalima i komandantima, novi šef britanske vojske, general ser Patrik Sanders, rekao je da nije voljan da "rizikuje misiju i reputaciju vojske" slanjem u inostranstvo vojnika koji su učestvovali u inicidentu, prenosi Gardijan.

Navodno, osam padobranaca iz 16. britanske vazdušno-jurišne brigade je pod istragom nakon što su snimljeni u seksualnom odnosu sa ženom, civilom u kasarni Mervil u Kolčesteru u istočnoengleskoj grofoviji Eseks, dok su desetine drugih posmatrale taj čin.

Iako je vojna policija utvrdila da nema elemenata za krivično gonjenje, Sanders je rekao da je ta aktivnost mogla biti protumačena kao "ocrnjivanje žena" i da je "u suprotnosti sa vojnim vrednostima i standardima", izvestio je list Tajms, koji je imao uvid u pismo.

List navodi da se veruje da je žena krišom boravila u kasarni čak 31 put za pet meseci. Ističe se da je incident usledio nakon niza drugih slučajeva lošeg ponašanja tokom vežbe u Severnoj Makedoniji u maju, kada su pripadnici Trećeg padobranskog bataljona optuženi za "neprofesionalno ponašanje" tokom vežbe, zajedno sa vojnicima iz drugih jedinica.

Umesto odlaska na desetodnevnu vojnu vežbu NATO-a u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji, od padobranaca se traži da "razmisle o tome gde nisu ispunili očekivanja britanske vojske".

Ko piše poruke na projektilima kojima gađaju Ruse u Donbasu, saznajte OVDE.

Izvor: RTS/Gardijan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA