Najnovije

VISOKO CENIMO VAŠU POZICIJU: Putin Dodika pozvao na novi razgovor u septembru

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sastao se sinoć u Sankt Peterburgu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Dodik je za RTRS rekao da je sastanak sa Putinom bio pun razumevanja i otvorenosti, da je razgovarano o više tema, pre svega političkih, poput uloge Rusije kao garanta Dejtonskog sporazuma.

On je istakao da je Putina informisao da se Kristijan Šmit predstavlja kao visoki predstavnik u BiH iako nema odluke Saveta bezbednosti UN o tome.

Dodik je rekao da je razgovarano i o važnim infrastrukturmnm pitanjima i da je potvrđeno opredeljenje da se gradi gasovod u Srpskoj i dve elektrane, jedna kod Prijedora, druga kod Banjaluke.

On je naveo da je ruskog predsednika informisao i o tome da se ljudima iz Republike Srpske uvode sankcije, uključujući i njega.

Dodik je rekao da ga je Putin pozvao na novi sastanak u septembru, na kojem će biti razgovarano o realizaciji projekata.

“Rusija ostaje značajan faktor odlučivanja u Savetu bezbednosti UN”,  istakao je Dodik.

 

Na zvaničnom sajtu Kremlja o razgovoru predsednika RF i srpskog člana Predsedništva BiH je objavljeno:

PUTIN: Veoma mi je drago što Vas vidim.

Uspostavili smo veoma dobre odnose dok ste bili na čelu Republike Srpske, a i u Vašem sadašnjem svojstvu. Hvala Vam što ste došli na Forum u Sankt Peterburgu. Nadam se da Vam je bilo korisno, zanimljivo. Nažalost, u sadašnjim uslovima sa Bosnom i Hercegovinom imamo određenih poteškoća u vezi sa pristupanjem sankcijama, ali znamo Vaš stav i visoko ga cenimo. Uprkos svim poteškoćama, odnosi se nastavljaju i razvijaće se, posebno sa onima koji žele da održe odnose. A koliko ja znam, Vi si jedan od tih ljudi. Drago mi je što Vas vidim. Dobrodošli.

DODIK: Hvala, gospodine Predsedniče. Hvala na pozivu, hvala na rečima podrške. Želim da Vam se zahvalim za sve što radite za nas. Danas je bio težak dan. Ovo su teška vremena, teški uslovi, što ste i Vi više puta rekli u svom govoru koji smo danas slušali. Pokušavamo da vodimo svoju politiku bez (tuđih) uticaja. Nismo hteli da se pridružimo sankcijama (protiv Rusije) i zahvalni smo Vam na razumevanju koje imate po tom pitanju.

Hvala Vam i što ste omogućili da cena gasa do Nove godine ostane pod dosadašnjim uslovima. Mislimo da ne može biti alternative ruskim energentima, želimo da nastavimo sa ulaganjima.

Danas sam razgovarao sa gospodinom Milerom, krećemo se putem izgradnje kraka gasovoda. Neophodno je završiti neke proceduralne stvari u vezi sa ugovorom između Srbije i Bosne i Hercegovine da bi se on mogao izgraditi. Vaša preduzeća nastavljaju sa radom u Republici Srpskoj. „Zarubežnjeft“ zadržava zaposlene i svoj biznis. Nastavljamo da radimo i na razvoju saradnje u oblasti medicine. Mnogi vaši specijalisti dolaze u Banjaluku upravo iz Sankt Peterburga. Fakulteti i univerziteti sarađuju – sve se, naravno, dobro razvija.

Pomno pratimo situaciju oko Ukrajine i razumemo kontekst, verujemo da Zapad jednostavno pokušava da uđe u sve segmente. Mi tako živimo više od 20 godina, još se sve to održava.

Želim da Vam kažem – i prošli put sam o tome govorio – da su sada otišli ​​korak dalje: bez odluke Saveta bezbednosti UN postavili su Nemca koji se predstavlja kao visoki predstavnik i nameće nam nekakve zakone. To unosi dodatnu destabilizaciju koja se ne može prihvatiti. Odbijamo da priznamo takvo stanje stvari. Mi jednostavno ne možemo drugačije da se ponašamo.S druge strane, u Bosni i Hercegovini postoji evropska vojna misija Altea, koja se svake godine obnavlja preko Saveta bezbednosti UN.

Najnoviju kolumnu DŽevada Galijaševića pročitajte OVDE.

Izvor: Fakti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA