Najnovije

UBIJENO VIŠE OD 50 UKRAJINSKIH OFICIRA: „Kalibri“ uništili komandni punkt u Dnjepropetrovskoj oblasti

Jedinice Narodne milicije Luganske Narodne Republike su uz podršku Oružanih snaga Rusije oslobodile naselje Metjolkino kod Severodonjecka, saopštio je portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Foto: TASS

Kako je naveo, pojedine jedinice Oružanih snaga Ukrajine napuštaju područje borbenih dejstava zbog niskog morala, nedostatka municije i podrške. Tako je vod 1. čete 1. bataljona 57. motorizovane pešadijske brigade, koji se branio u rejonu Lisičanska, bacio teško naoružanje i napustio svoje položaje.

Tokom proteklog dana, visokopreciznim raketama velikog dometa morskog baziranja „Kalibar“ pogođeno je komandno mesto ukrajinskih trupa u Dnjepropetrovskoj oblasti, u vreme kada je tamo održavan radni sastanak komandnog štaba operativno-strateške grupe trupa „Aleksandrija“.

U napadu je ubijeno više od 50 generala i oficira Oružanih snaga Ukrajine, uključujući generalštaba, komande grupe trupa „Kahovka“, vazdušno-jurišnih trupa i formacija koje deluju na pravcu Nikolajev i Zaporožje, istakao je portparol.

Visokopreciznim raketama dugog dometa „Kalibar“ je na teritoriji fabrike transformatora u Nikolajevu uništeno deset haubica M777 kalibra 155 mm i do 20 oklopnih vozila koje je Zapad isporučio kijevskom režimu u proteklih 10 dana.

Raketama vazdušnog baziranja pogođen je ešalon sa ljudstvom, naoružanjem i vojnom tehnikom 1. bataljona 14. posebne mehanizovane brigade, koji je stigao iz grada Vladimir-Volinski u zonu borbenih dejstava u Donbasu. U ovom napadu na mestu istovara vozova u blizini železničke stanice Gubiniha u Dnjepropetrovskoj oblasti uništeno je više od 100 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, 30 tenkova i borbenih oklopnih vozila.

U rejonu naselja Selidovo u DNR uništeni su pripadnici i vojna tehnika 56. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine. Uništeno je do 200 pripadnika ukrajinskih snaga, uključujući strane plaćenike koji su bili u sastavu ove brigade, kao i dva borbena vozila višecevnog bacača raketa „Grad“, 10 borbenih vozila pešadije i oklopnih transportera.

Operativno-taktička i vojna avijacija uništila je četiri skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja i artiljerijske municije u rejonima naselja Maksimiljanovka, Avdejevka, Zeljono Polje i Georgijevka u DNR, kao i lanser protivvazdušnog raketnog sistema „Buk-M1“ u okrugu Severska u LNR.

Raketne trupe i artiljerija pogodile su 22 komandna mesta, 48 artiljerijskih jedinica na vatrenim položajima, ljudstvo i vojnu tehniku Oružanih snaga Ukrajine u 123 okruga.

Napadom operativno-taktičkog raketnog sistema „Iskander“ na teritoriji Harkovskog pogona za remont tenkova uništena su dva lansera višecevnog raketnog sistema „Uragan“.

Konašenkov je naveo i da je u napadima avijacije, raketnih snaga i artiljerije tokom proteklog dana uništeno više od 400 neonacista, 10 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 11 artiljerijskih oruđa, 11 višecevnih raketnih bacača i 28 specijalnih vozila.

Ruske snage PVO u protekla 24 časa oborile su avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u Nikolajevskoj oblasti.

Takođe je oboreno osam ukrajinskih bespilotnih letelica u oblastima Zavodi, Červoni Šahtjor, Dementjevka i Gluboko u Harkovske oblasti, Krinica u Hersonskoj oblasti, Popasna u Luganskoj Narodnoj Republici i u blizini Zmijskog ostrva.

Osim toga, presretnute su tri taktičke rakete „Točka U“ u LNR i dve granate višecevnog bacača raketa „Uragan“ u Harkovskoj i Nikolajevskoj oblasti.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je: 207 aviona, 132 helikoptera, 1.249 bespilotnih letelica, 344 protivvazdušna raketna sistema, 3.683 tenka i drugih borbenih oklopnih vozila, 562 borbena vozila sa višecevnim bacačima raketa, 2.043 poljskih artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 3.715 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik zemlje Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. Putin je izjavio da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane režima u Kijevu“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Strani plaćenici u Ukrajini trpe velike gubitke, rekao je šef Čečenije Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu. Više o tome saznajte OVDE.

Izvor: Novosti onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA