Najnovije

GALIJAŠEVIĆ: Amerikanci preusmeravaju ilegalno oružje ka Albaniji i samoproglašenom Kosovu

Ekspert za terorizam i bezbednost DŽevad Galijašević smatra da veliku količinu vojne opreme i naoružanja koje evropske zemlje doniraju Ukrajini, Amerikanci preusmeravaju na samoproglašeno Kosovo i Albaniju, a tamo završavaju i određeni oružani sistemi iz BiH, poput streljačkog oružja i minobacača.

Foto: Jutjub

"U ovom trenutku u Tvornici mašina i hidraulike `BNT` Novi Travnik proizvodi se i samohodna haubica po američkom modelu M 777, kalibra 155 milimetara. Proizvode se minobacači kalibra od 64,82 i 120 milimetara, kao i automatske i snajperske puške i mnogo toga završava na ukrajinskom ratištu, ali i na teritoriji samoproglašenog Kosova i Albanije", rekao je Galijašević Srni.

On podseća da je i Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije upozorilo na postojanje "crnog tržišta" na Balkanu u snabdevanju oružjem i vojnom opremom, o čemu raspolaže relevantnim podacima.

To, tvrdi on, posebnu opasnost predstavlja prema određenim potencijalnim "vojnim udarima" usmerenim protiv takozvane Preševske doline, odnosno Preševa, Bujanovca i Medveđe, ali i prema Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

Prema njegovim rečima, albansko nacionalno pitanje i albanska nacionalna ekspanzija nisu završeni pitanjem samoproglašenog Kosova.

Dok god Srbija drži "zamrznuto Kosovo", kaže Galijašević, ekstremisti ne mogu i ne smeju da pokažu te vrste vojnih ambicija prema pomenutim teritorijama, uključujući delove južne Srbije.

"Problem za BiH predstavlja činjenica da su njene obavještajno-bezbednosne službe privezak zapadnih bezbednosnih agencija, pa zbog toga i ne rade u skladu sa zakonom, nego se više bave unutrašnjim političkim temama, praćenjem, snimanjem, uhođenjem i ugrožavanjem bezbednosti srpskih i hrvatskih političara, a ne kontrolom i sankcionisanjem ekstremnih radikalnih grupa u BiH", upozorio je Galijašević.

S obzirom na trenutne političke odnose u BiH, naveo je Galijašević, Predsedništvo BiH može da deluje samo strateški i formalno, ali ne i operativno.

"Ovde veći uticaj imaju paralelne ilegalne strukture zaostale iz poslednjeg rata u BiH, sa ministrima bezbednosti u Savetu ministara Selmom Cikotićem i ministrom odbrane Sifetom Podžićem na čelu, koji su bivši generali takozvane Armije BiH, odnosno `Alijini generali`, generali lidera i osnivača SDA, tvorca `Islamske deklaracije`", tvrdi Galijašević.

On je dodao da je Podžić sa grupom viših oficira muslimanske vojske prošao specijalistički kurs Obaveštajne službe ISI u Pakistanu u periodu 1994-1995. godina.

Galijašević je rekao da na politiku Oružanih snaga BiH, koje su pod kontrolom SDA, više uticaja ima radikalna organizacija takozvana "Muslimanska braća", nego zvanične i nadležne institucije BiH.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA