Najnovije

ISKANDERIMA I KALIBRIMA PO CILJEVIMA U UKRAJINI: Britanski general nagoveštava još jedan rat na tlu Evrope

Rusija je juče saopštila da se njena ofanziva na Severodonjeck na istoku Ukrajine odvija uspešno nakon što je preuzela kontrolu nad periferijom tog grada koji je inače, proteklih dana, u izveštajima nekoliko puta već bio proglašavan mestom koje je u rukama ruske armije. Borbe za Severodonjeck traju od početka maja.

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Krstareće rakete dugog dometa "kalibar" pogodile su komandni centar u Dnjepropetrovskoj oblasti, usmrtivši ukrajinske generale i oficire, uključujući i članove generalštaba, javljeno je iz ruskih izvora.

A iz samoproglašene Luganske narodne republike stigla je vest o predaji militanata pripadnika nacionalističkog bataljona Ajdar zajedno sa njihovim vođama u predgrađu Severodonjecka. Navodi se i da su aktivisti skriveni u fabrici "Azot" signalizirali da su spremni za nastavak pregovora. Ukrajinska vojska pokušava da prokrijumčari hranu i municiju za "Azot", a situaciju komplikuje i činjenica da se u fabrici nalaze civili koji, prema rečima guvernera oblasti Lugansk Serhija Gajdaja, odbijaju da se evakuišu iako im je to "mnogo puta nuđeno".

U prihvatilištima "Azota" nalazi se 568 osoba, među kojima je 38 dece.

- Ovo se ne može porediti sa "Azovstaljem". Ovo nije podzemni grad, to je nekoliko skloništa koja su razdvojena i nisu ni na koji način povezana - dodao je Gajdaj.

Tokom jučerašnjeg dana oglasilo se i rusko Ministarstvo odbrane izjavom da su ruske rakete "iskander" pogodile fabriku za remont tenkova u Harkovu u Ukrajini. Ministarstvo je, takođe, navelo da je uništilo 10 haubica i do 20 vojnih vozila u ukrajinskom gradu Nikolajevu koje su Ukrajini isporučile zapadne zemlje u proteklih 10 dana.

- Situacija severno od Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, prilično je teška, jer ruske snage pokušavaju da se približe kako bi ponovo granatirale grad - izjavio je juče savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Vadim Denisenko. - Rusija pokušava da učini da Harkov bude grad na prvoj liniji fronta.

U Londonu je novi načelnik Generalštaba britanske vojske, general Patrik Sanders, poručio da britanski vojnici moraju da se pripreme za borbu u Evropi.

- Sada je pred nama imperativ da stvorimo vojsku koja je spremna da se bori rame uz rame sa našim saveznicima i pobedi Rusiju u borbi - rekao je general Sanders, preneo je britanski list "Indipendent". - Mi smo generacija koja mora da pripremi vojsku da se još jednom bori u Evropi.

On je to izjavio nakon što je britanski premijer Boris DŽonson upozorio svoje sunarodnike da moraju da se pripreme na dug rat u Ukrajini.

Gasna neizvesnost

Rusija je obećala da će nastaviti sa isporukama gasa Mađarskoj i da će "Gasprom" ispuniti svoje ugovorne obaveze, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. "Gasprom" je nedavno obustavio isporuke gasa danskom "Orstedu" i "Šel enerdžiju". Ruska kompanija je prekinula i isporuke gasa holandskoj kompaniji "Gas tera", kao i Bugarskoj, Poljskoj i Finskoj zbog odbijanja da plate za gas u ruskim rubljama. A italijanska energetska kompanija "Eni" saopštila je juče da nastavlja da dobija manje gasa od "Gasproma", u rasponu od 50 do 65 odsto.

Moldavija

Predsednica Moldavije Maja Sandu potpisala je zakon o zabrani informativnih programa iz Rusije, koji stupa na snagu 24. juna. "Uspostavlja se koncept dezinformacija, što podrazumeva uvođenje mnogo oštrijih sankcija", kaže se u obrazloženju. Moldavski parlament usvojio je 2. juna Zakon o zaštiti informacionog prostora koji zabranjuje reemitovanje informativno-analitičkih programa i vojnih filmova iz Rusije.

Izviđanje grupe „O” ruske armije potvrdilo je da je odred „Gruzinska legija” pretrpeo gubitke, da je demoralisan i uklonjen sa položaja. Više o tome pogledajte OVDE.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA