Najnovije

U Briselu balkanskim zemljama opet nude samo „perspektivu“

U Briselu pred sutrašnji samit EU unapred najavljuju da će Ukrajini i Moldaviji biti odobren status kandidata za članstvo u EU, da i Gruziju očekuje kandidatura kad ispuni uslove Evropske komisije kao i će se detaljno razgovarati o formatu i nadležnostima predložene evropske političke zajednice.

EU (Foto: Jutjub)

Kada je Zapadni Balkan u pitanju, najavljuje se ”samo” razmena mišljenja o tome kako ”poboljšati proces proširenja” i unapred odbacuju spekulacije o mogućem dogovoru oko vizne liberalizacije za građana sa KiM ili davanje statusa kandidata BiH što je bio zahtev nekolicine zemalja članica, uz ocenu da u BiH ”nisu viđene reforme i napredak u poslednje dve godine”.

Dodaje se da ”postoji optimizam” kada je reč o poslednjem kompromisnom rešenju koje je francuska predstavila za rešavanje spora između Bugarske i Severne Makedonije, a Srbiji se ponavlja poziv za napredak ka normalizaciji odnosa sa Prištinom.

”Namera predsednika Evropskog saveta, Šarla Mišela je da se vidi kako integrisati Zapadni Balkan više još tokom procesa pristupanja”, poručio je visoki EU zvaničnik u susret sutrašnjeg sastanka.

Na pitanje za konkretizaciju ideje o ”većoj integraciji” regiona sa EU, još tokom procesa pristupanja, EU zvaničnik, koji je želeo da ostane neimenovan, ocenjuje da nova metodologija pristupanja ”nije donela očekivane rezultate brže integracije”, a da se na sastanku sa lideri ima sa Zapadnog Balkana u četvrtak očekuje da se čuju ”njihove ideje o tome šta im je potrebno” u tom cilju.

Zato je, navode u Evropskom savetu, i bio očekivan pozitivan odgovor lidera Srbije, Severne Makedonije i Albanije o prisustvu sutrašnjem sastanku sa liderima EU 27.

”NJihov dolazak u Brisel na razgovore je prirodni izbor. Bili smo u kontaktu oko ove odluke, ali nije bilo potrebe nikoga da ubeđujemo puno”, kaže EU zvaničnik, prenosi Tanjug.

U Briselu kažu i da su svesni ”frustracija” koje postoje na Zapadnom Balkanu u svetlu sve dužeg i komplikovanijeg procesa evrointegracija.

Kažu i da su svesni da bilateralni problemi često znaju da budu važniji u procesu pristupanja nego sprovođenje reformi.

Kažu i da se u okviru brže integracije može razmatrati učešće zemalja Zapadnog Balkana na neformalnim sastancima EU radi bolje koordinacije po pitanjima od zajedničkog ”interesa i izazova” kojih je mnogo.

A na rečima uglavnom i ostaje.

Nacrt zaključaka koje bi EU lideri trebalo da usvoje sutra o Zapadnom Balkanu svojim opštim pominjanjem podrške ”perspektivi EU članstva” Zapadnog Balkana i nekonkretizovanim pozivima za ”napredak u postepenoj integraciji” regiona u EU i ponovljenim pozivima na reforme, samo govori u prilog tome.

Protest radnika Fijata pogledajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA