Najnovije

NAJAMNICI PRIPREMAJU ŽALBU NA SMRTNU PRESUDU: Dva Britanca i Marokanac se nadaju da će ostati u životu

Dva Britanca i jedan Marokanac, koji su zarobljeni dok su se borili na strani Ukrajine i osuđeni na smrt pred sudom samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), pripremaju se da podnesu žalbu, naveo je danas jedan od njihovih advokata, prenosi Rojters, pozivajući se na TAS S.

Foto: public

Sud DNR proglasio je Britance Ejdena Aslina i Šona Pinera i Marokanca Brahima Saduna krivima za "najamničku aktivnost i činjenje radnji u cilju preuzimanja vlasti i rušenja ustavnog poretka DNR", navodi Rojters.

Vlasti Velike Britanije ranije su saopštile da su njeni građani bili redovni vojnici i da bi prema Ženevskim konvencijama trebalo da budu izuzeti od krivičnog gonjenja za učešće u neprijateljstvima, navodi Rojters.

Predsednik Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je da će DNR odlučiti o pogubljenju stranih plaćenika, dvojice Britanaca i jednog Marokanca.

- Postoji mesec dana žalbenog roka. Nakon što žalba bude podnesena ili ne, Ministarstvo pravde DNR će doneti odluku u okviru svojih ovlašćenja o izvršenju kazne - izjavio je Pušilin za "Sputnjik".

Pušilin je rekao i da se vlasti Ujedinjenog Kraljevstva nisu obratile rukovodstvu.

Novinar Helmkasta Miodrag Zarković razgovarao je juče sa legendarnim srpskim snajperistom Dejanom Berićem, koji se još od 2014. godine bori kao dobrovoljac na strani DNR i LNR. Ceo intervju možete pogledati OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA