Najnovije

KIJEV: Nećemo u NATO

Ukrajina neće preduzeti korake za ulazak u NATO, pošto su članice alijanse odbacile njene aspiracije, rekao je Igor Žovkva, zamenik šefa predsedničke kancelarije Ukrajine u intervjuu za Fajnenšel tajms.

Ukrajina i NATO (Foto: Predsedništvo Ukrajine)

Zvaničnik je priznao da pristupanje Kijeva vojnom bloku nije moguće u kratkom roku, ali je izrazio nadu da će NATO potvrditi partnerstvo.

Žovkva je takođe pozvao NATO na predstojećem samitu u Madridu da prizna centralnu ulogu Ukrajine u evropskoj bezbednosti. Na sastanku članica alijanse planirano je da se utvrdi pravac strateškog razvoja organizacije, a predstavnik kabineta Zelenskog zahtevao je da alijansa ukloni svako pominjanje Rusije kao partnera u vojnom savezu i izda „strogo i oštro “ upozorenja Moskvi.

„Ne budite stidljivi, ovo je moj poziv članicama NATO-a kada formulišu odredbe koje se tiču Rusije“, dodao je on.

Vrhovna rada Ukrajine je u decembru 2014. izmenila dva zakona, čime je promenjen vanblokovski status države. U februaru 2019. ukrajinski parlament je usvojio amandmane na ustav, fiksirajući kurs zemlje u EU i NATO. Ukrajina je postala šesta država koja je dobila status partnera za proširene mogućnosti NATO-a. Istovremeno, SAD su navele da se još ne razmatra mogućnost ulaska Ukrajine u NATO, a u Berlinu su napomenuli da ovo pitanje nije na dnevnom redu.

Rusija je više puta naglasila da je NATO usmeren na konfrontaciju. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da dalje širenje alijanse neće doneti veću bezbednost Evropi, i da NATO ima agresivan karakter.

O dešavanjima na frontu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA