Najnovije

NOVU VLADU ČEKAĆEMO DO DECEMBRA? Političke posledice petog ponavljanja glasanja u Velikom Trnovcu

„Čitava farsa oko izbora u Velikom Trnovcu dobro dođe ključnim političkim akterima, pre svega mislim na SNS i predsednika Vučića, da bi se prolongiralo formiranje Vlade ali na prvom mestu da bi se prolongiralo spoljnopolitičko svrstavanje odnosno da bi se odložilo eventualno priključivanje sankcijama Rusiji“, ocenjuje politikolog i saradnik Instituta za političke studije Dejan Bursać u razgovoru za Danas.

Foto: Vlada Srbije

Četvrti pokušaj održavanja izbora na biračkom mestu u Velikom Trnovcu, opština Bujanovac, propao je zbog rasprave između članova biračkog odbora – pre svega predstavnika SPS i Koalicije Albanaca doline, zbog čega biračko mesto nije ni otvoreno, a kasnije je stigla dojava o bombi koja je i definitivno označila da će biti i petog glasanja.

– Sada već postaje tragikomično i providno šta se tu dešava. Proces će morati da se okonča ali kupili su vreme. Trebaće barem mesec dana da se okonča proces do zvaničnih rezultata izbora. Čak i ako se sve završi na sledećem glasanju, opštinska izborna komisija treba da obradi rezultate, pa ide period za žalbe Upravnom sudu, a verovatno će ih biti, pa tek onda RIK. I da se sve to pozitivno završi, posle toga imamo rok od 30 dana za konstituisanje parlamenta, i još 90 dana za izbor Vlade, tehnički to može biti tek decembar, naglašava on.

Uzevši sve ovo u obzir, ističe Bursać, svima je potpuno jasno da su u pitanju opstrukcije koje za cilj imaju samo odlaganje „teških“ političkih odluka i izbegavanje pritiska sa Zapada da uvede sankcije Rusiji odmah, sa postojećom Vladom u tehničkom mandatu.

– Sve to ide na ruku Vučiću da može pred zapadnim partnerima da, kao izgovor za neuvođenje sankcija, koristi to što nemamo Vladu i da, ako se uvedu sankcije pre formiranja nove Vlade, neće moći da je formira sam. Vučićev argument će biti da nema većinu, iako mi svi znamo da će većine biti, ali on može da tvrdi da ćemo morati na nove izbore, a na njima će pobediti neka potpuno proruska, antievropska opcija. To je nešto sa čime on može da trguje i odugovlači, naglašava naš sagovornik.

Pitanje sastava Vlade samo po sebi je osetljivo jer će poslati određene poruke zapadnim akterima, ali Bursać ocenjuje da je to marginalno u odnosu na očekivanje da se uvedu sankcije Rusiji.

– Imamo sada i aferu sa Nebojšom Stefanovićem, to prepucavanje je zapravo pitanje koliki će biti njegov uticaj u novoj Vladi i naravno uloga Ivice Dačića. Ali svi znamo da je Vučić nosilac vrhovne političke moći u zemlji, da je u njemu koncentrisana sva odlučivačka moć, a verujem da i zapadni partneri to znaju. Dakle sastav Vlade je marginalan u odnosu na zahtev da se uvedu sankcije, objašnjava Bursać.

Ipak, po njegovoj proceni ne može se očekivati ni veći pritisak „spolja“ ali ni od pojedinih unutrašnjih aktera, da se izborni proces u Velikom Trnovcu što pre okonča, jer se radi stvar dodatno komplikuje time što se radi o mogućem predstavljanju nacionalnih manjina.

Ni međunarodni akteri ni domaća opozicija ili civilni sektor ne mogu vršiti veći pritisak da se priznaju rezultati nekog od prethodnih glasanja jer u tom slučaju zajednica Albanaca neće imati svog predstavnika u Narodnoj skupštini, podseća Bursać.

– Srpskoj naprednoj stranci je dobro došlo i što se sve ovo dešava baš u Velikom Trnovcu, u multietničkoj sredini. Bilo kakav pritisak da se to okonča i da se priznaju ovi rezultati bi bilo u suprotnosti sa povećanim manjinskim predstavljanjem i integracijom albanske manjine, pa možda neki međunarodni akteri i unutrašnji akteri koji su prodemokratski i prozapadno orijentisani, koji bi inače više pritisli da se to okonča, sada ne pritiskaju jer je pipava tema, ne možete da kažete „e ajde to presecite, da Albanci ne dobiju predstavnika, analizira Bursać.

Peti put 30. juna

Ponovljeni parlamentarni izbori u selu Veliki Trnovac, kod Bujanovca, na izbornom mestu broj 6 u osnovnoj školi „Muharem Kadriju“, odnosno peto glasanje na ovom biračkom mestu biće održano 30. juna, odlučila je Republička izborna komisija. Više članova RIK zatražilo je od tužilaštva i policije da reaguju na zloupotrebe članova biračkog odbora na tom mestu, koji su onemogućavali glasanje i uvid u birački spisak, i zapitali da li je moguće da dvoje ljudi iz te komisije dovode državu u situaciju da nema parlament, ni formiranu Vladu.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA