Najnovije

PREMINUO LEGENDARNI KOMANDANT PRIŠTINSKOG GARNIZONA: Pukovnik Filipović do kraja agresije pružao žestok otpor teroristima OVK

Penzionisani pukovnik Milutin Filipović, legendarni komandant Prištinskog garnizona Vojske Jugoslavije i junak borbe protiv terorista OVK, preminuo je 26. juna.

Foto: Jutjub

Informacija o njegovoj smrti objavljena je na patriotskoj fejsbuk stranici "Čojstvo".

Nakon dislokacije Vojske Jugoslavije i jedinica MUP sa Kosova i Metohije Filipović je ostao u južnoj srpskoj pokrajini.

Filipović je 25. juna 1999. godine, kada su grupe Albanaca i terorista takozvane OVK pokušale da upadnu u zgradu opštine, zajedno sa svojim oficirima i vojnicima pružio oružani otpor banditskim grupama.

Intervenisale su britanske snage KFOR-a, i dvojicu pripadnika Vojske Jugoslavije odveli u zatvor kod Lipljana, gde su ostali do 29. juna 1999. godine.

“Taj 25. juni je bio po mnogim pokazateljima prelomni za dalji ostanak srpskog stanovništva u Prištini, ali su mnogi Srbi i posle toga ostali u Prištini, sve dok se pod stravičnim pritiscima i ubistvima nisu potpuno iselili iz nje”, rekao je pukovnik Filipović u jednom intervjuu.

Pukovnik je sa grupom oficira, podoficira i vojnika ostao na Kosovu i Metohiji po tački 10 uredbe Štaba vrhovne komande, kojom je predviđeno da sva profesionalna vojna lica i civilna lica na službi u Vojsci Jugoslavije koja žele da ostanu na teritoriji KiM zadržavaju status pripadnika VJ.

Milutin Filipović je rođen u Prištini 25. novembra 1948. godine, u boračkoj porodici. Otac Slobodan je bio nosilac "Partizanske spomenice", a majka Jelena je bila učesnica NOR-a.

Pukovnik Filipović je posle završetka Vojne akademije službovao u Beogradu, Smederevskoj Palanci, Čačku i Prištini, gde je ostao sve do kraja NATO agresije, 29. juna 1999. godine.

Zbog svoje fantastične memorije i energije pukovniku Filipoviću su njegovi saborci nadenuli nadimak "kompjuter Prištinskog korpusa", pošto je u svakom trenutku znao gde se nalaze jedinice i tehnika ove čuvene formacije.

Više o albanskom varvarstvu uoči Vidovdana pročitajte OVDE.

Izvor: Novosti onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA