Najnovije

STRANIM AGENTIMA ODZVONILO: Rusija usvojila novi zakon

Ruska Državna duma usvojila je danas zakon o regulisanju delatnosti stranih agenata u Ruskoj Federaciji.

Državna duma (Foto: RIA Novosti)

Kako se navodi, zakon predviđa da svako rusko ili strano pravno lice, bez obzira na organizaciono-pravnu formu, drugo udruženje lica ili pojedinac, bez obzira na državljanstvo, može biti priznato kao strani agent, ako to dobija stranu podršku ili je pod stranim uticajem, prenosi Interfaks.

Istovremeno, "u cilju podizanja svesti građana i funkcionera", planirano je da se vodi registar koji sadrži podatke o stranim agentima.

Zakon, posebno, uvodi niz zabrana za strane agente, tako da oni neće moći da dobiju državna sredstva u sprovođenju kreativnih aktivnosti.

Pored toga, zakon predviđa da strani agent neće imati pravo da predaje u državnim i opštinskim obrazovnim institucijama, kao ni da obavlja obrazovne aktivnosti povezane sa maloletnicima.

Takođe, kako se dodaje, predviđeno je da strani agenti neće imati pravo da upravljaju značajnim objektima kritične informacione infrastrukture i osiguravaju bezbednost tih objekata.

Predviđeno je da strani agenti podležu ograničenjima i zabranama predviđenim Poreskim zakonikom Ruske Federacije, uključujući i one koje se odnose na primenu pojednostavljenog sistema oporezivanja.

Strani agenti takođe podležu ograničenjima vezanim za ulaganje u privredne subjekte koji su od strateškog značaja za osiguravanje odbrane zemlje i bezbednosti države.

Opšti zakon o stranim agentima, kao i licima pod stranim uticajem, trebalo bi da stupi na snagu 1. decembra ove godine.

Kako će završiti Ukrajina, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA