Najnovije

DODIKI: Deklaracija u Bundestagu igra nedoraslih političara

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je iznenađujuće da je jedna ozbiljna zemlja poput Nemačke sebi dozvolila toliko neobjektivnosti i istakao da je deklaraciju, dostavljenu Bundestagu, pisao muslimanski lobi.

Milorad Dodik (Foto: RIA Novosti)

Ta deklaracija, kaže Dodik, predstavlja igru nedoraslih političara.

"Ukoliko zaista želite pomoći, saslušajte sve strane i ne pristupajte površno odnosima u BiH. U svim njihovim deklaracijama samo su Srbi i Hrvati krivi, a muslimani ne. Mora se priznati da muslimanski lobisti dobro odrađuju posao. U takvoj Izetbegovićevskoj BiH, kakvu pokušavaju da nametnu, jasno je, nema mesta za Srbe i Hrvate. Žalosno za Nemačku i njihovu spoljnu politiku", napisao je Dodik na Tviteru.

Dodik je na taj način reagovao na predlog rezolucije vladajućih stranaka u Nemačkoj o BiH, odnosno zahtevu da vlada pruži jaču podršku BiH s obzirom na, kako kažu, rastuće tenzije i secesionisticke politike u zemlji.

U predloženoj rezoluciji se, između ostalog navodi, da je Dejtonski sporazum ostavio BiH bez funkcionalnih državnih struktura i sačuvao etničke podele koje su se produbile kao rezultat rata umesto da budu prevaziđene. Rezultat je, kažu, ustav koji je delimično nedemokratski, podstiče klijentelizam i diskriminiše mnoge građane BiH.

Posebno su istakli političke aktivnosti, kako se navodi, "etničkih nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsedništva i Dragana Čovića, predsednika stranke HDZ BiH", tvrdeći da one "imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva".

"Ova politika je pretnja miru u jugoistočnoj Evropi. To je neprihvatljivo i zahteva odlučan, čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice", stoji, između ostalog, u veoma opširnom tekstu predlogu.

Bundestag se juče nije izjašnjavao o predloženom dokumentu, koji je upućen na dalju raspravu.

BiH da se oslobodi međunarodnog intervencionizma

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da BiH nisu potrebni specijalni predstavnici, već joj je potrebno da se oslobodi međunarodnog intervencionizma.

"Narodi u BiH jedini imaju pravo da donose odluke od kojih zavisi kako će se njihovi životi odvijati. Nikakve intervencije ne mogu BiH sačuvati od propadanja ukoliko nema zajedničkog dogovora tri konstitutivna naroda", napisao je Dodik na Tviteru.

On je poručio da je BiH specijalan slučaj, što najbolje pokazuje broj specijalnih izaslanika koje ima.

"Najave dolazaka novih pokazuju da je politika stranaca doživela potpuni krah, ali da i dalje žele da uređuju odnose ovde", naveo je Dodik.

O dolasku Sergeja Lavrova u Beograd pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA