Najnovije

PROTEST U BAZI BONDSTIL: Kakva je sudbhina izbeglih Avganistanaca na KiM?

Putovanje u SAD za pojedine izbeglice iz Avganistana, koji su privremeno smešteni u američkoj bazi Bondstil na Kosovu, zaustavljeno je i verovatno završeno, izvestio je Asošijeted pres, prenosi Koha .

Bondstil (Foto: Jutjub)

Iako je više od 78.000 Avganistanaca stiglo u SAD od avgusta, budućnost za one koji su stavljeni na dodatne bezbednosne provere i nalaze se u kampu Bondstil na Kosovu, ostaje neizvesna.

SAD neće terati desetine ljudi tamo da se vrate u Avganistan, gde bi se mogli da se suoče sa odmazdom.

NJihova frustracija raste. Nekoliko Avganistanaca u bazi učinilo je ove nedelje neobičan korak organizujući protest, držeći transparente sa porukama poput "Želimo pravdu", prema fotografijama poslatim agenciji AP.

"Oni samo ponavljaju iste stvari, jer za to je potrebno vreme i moramo da budemo strpljivi", rekao je jedan od Avganistanaca, Muhamed Arif Sarari, u tekstualnoj poruci. 

NJihovim pritužbama se posvećuje malo pažnje, jer američke vlasti i Vlada Kosova nerado govore o ljudima smeštenim u Bondstilu.

Bivši visoki obaveštajni zvaničnik u avganistanskoj vladi rekao je da u Bondstilu ima oko 45 ljudi. 

Administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdenova neće iznositi detalje, ali priznaje da neki od evakuisanih nisu prošli kroz ono što naziva "veoma rigorozni proces pregleda i verifikacije" i da im neće biti dozvoljen ulazak u SAD.

"Dok je velika većina avganistanskih izbeglica evakuisana kroz ovaj proces, mali broj pojedinaca koji su odbijeni su primeri sistema koji ispravno funkcioniše", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Šon Savet.

Ukupno oko 600 Avganistanaca je bilo smešteno u Bondstilu, prema podacima kosovske vlade, koja je prvobitno odobrila korišćenje baze na godinu dana, ali je nedavno pristala da produži taj rok do avgusta 2023. godine.

Samoproglašeno Kosovo je takođe dalo malo informacija o Avganistancima u Bondstilu, pozivajući se na privatnost izbeglica.

Premijer privremenih institucija Aljbin Kurti naveo je u saopštenju da je vlada ponosna na svoju ulogu u obezbeđivanju privremenog smeštaja za avganistanske izbeglice.

Avganistanci su stacionirani u delu Bondstila koji se zove Kamp Lija, nazvan po avganistanskom detetu koje se predalo američkim marincima preko ograde na Međunarodnom aerodromu Hamid Karzai tokom evakuacije, navodi jedna američka vojna publikacija.

Kako je zarobljeno rusko oružje palo u ruke Pentagona, pročitajte OVDE.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA