Najnovije

IZNENADNA ODLUKA: Ruska vojska se povukla sa Zmijskog ostrva, Ukrajinci dopremili topove i rakete! (VIDEO)

Posle serije napada taktičkim balističkim raketama Točka - U ruska vojska rano jutros povukla se sa čuvenog Zmijskog ostrva koje je od početka ruske invazije na Ukrajinu bilo tačka spora Rusije i Ukrajine.

Foto: RIA

U četvrtak u prepodnevnim časovima desantni čamci klase "serna" evakuisali su poslednje ruske vojnike sa ostrva sa koga se vije gust crni dim.

Ruska vojska koja se žestoko branila i sprečila čak dva vazdušno-pomorska desanta na ovo usmanljeno ostrvo blizu ukrajinske obale za koga je bitka počela još 24. februara.

Prema neimenovanim ruskim izvorima, koji su se pojavili na Telegramu glavni razlog zašto su ruski komandanti doneli ovakvu odluku leži u tome što je obezbeđenje i odbrana objekata na samom ostrvu koji su na dohvat ruke ne samo taktičkih balističkih raketa, raketnih sistema i artiljerije dugog dometa se pokazala veoma problematičnom i skupom.

Ovaj događaj poklopio se se prebacivanje smaohodnih topova CEASAR koje je donirala Francuska i taktičkih balističkih raketa Točka-U kojih Ukrajina ima na stotine.

Osim toga oni ističu glavni razlog je nedostatak opreme za izviđanje, osmatranje i nišanjenje operativno-taktičkog nivoa kako na brodovima Crnomorske flote, tako i radarskih sistema vazdušnokosmičkih snaga, što bi omogućilo efikasnije otkrivanje i uništenje, aviona, dronova, poput MQ-9 Reaper.

Taktičke bespilotne letelice mogu se lansirati sa teritorije ostrva, ali ne obezbeđuju danonoćno izviđanje neprijateljskih ciljeva do dovoljne dubine, zbog čega postaje veoma teško pogoditi manevarski cilj.

Vojni izvori smatraju da je ostrvo je potrebno vratiti ili kada se uspostavi kontrola nad Odeskom oblasti, ili neposredno pre potpisivanja primirja. U suprotnom će biti samo nepotrebnih žrtava.

S druge strane ruski analitičar Jurij Podoljaka, nema veze sa savetnikom Zelenskim Jurijim Podoljakom, naveo je da je još 18. juna Volodimir Zelenski zahtevao da se krene u ofanzivu na Zmijsko ostrvo, koja je realizovana poslednjih nekoliko dana upotreboma artiljerijse velikog dometa i raketnim sistemima visoke preciznosti, koje su uprkos PVO odbrani ostrva padali učestalo na infrastrukturne objakete. U utorak 29. juna na vatrenom položaju na samom ostrvu uništen je jedan PVO sistem Pancir S-1.

Zelenski prema njegovim rečima zahteva da se ostrvo zauzme kako bi konsolidovao informatvni neuspeh zbog žrestokog poraza ukrajinske vojske u Donbasu i Lugansku. Međutim, vojska je i dalje protiv takve akcije zbog straha od nepotrebnih gubitaka i da će ih Rusi ako se i iskrcaju na ostrvu poklopiti raketama i oni će se naći faktički u jednoj vrsti zameke iskrcali se na napušteno ostrvo i onda uništeni.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je potvrdilo ovu oduku da povuče snage sa Zmijskog ostrva.

Geografske karakteristike Zmijskog ostrva

Ovo malo ostrvo površine je 17 hektara i nalazi se udaljeno 45 km istočno od delte reke Dunav u Crno more. Prema pomorskim podacima dubina mora u presku se kreće minimalna 5, a maksimalna 32 metra, s tim da je na severnoj strani 5 do5 m, na istoku od 9 do 19 m, 13-32 m na jugu i 10-16 m na zapadu. Interesantno je da je ovo ostrvo dobilo naziv po jednoj vrsti zmija sličnoj smuku, neotrovnica koja dostiže dužinu do dva metra i koja je živela na ovom ostrvu hraneći se isključivo glodarima. Međutim, dolaskom ljudi na ovo ostrvo u drugoj polovini ovog veka smukovi su iskorenjeni pre svega u vreme Sovjetskog saveza kada je u posleratnom periodu na ostrvo stigla vojska i počela da na njemu gradi vojne instalacije, pretvorivši ovo ostrvo u istureno utvrđenje na Crnom moru.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak dejstva ruskog višecevnog bacača raketa „Solcenpek“ protiv američkih haubica M777 koji možete pogledati OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA