Najnovije

NAPREDAK KA BAHAMUTU: Zauzeto Privolje, zatvara se kotao oko Lisičanska, proboj severno od Harkova (MAPA)

Rusija je započela vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Planirano je da se sprovede "demilitarizacija i denazibiranje Ukrajine", kako bi sudu doveli sve ratne zločince odgovorne za "krvave zločine nad civilima" Donbasa.

Na Telegram kanalu ”rybar” dat je rezime dejstava ruskih i ukrajinskih snaga na zapadnom frontu.

*Oružane snage RF napale su položaje Oružanih snaga Ukrajine u Sumskoj oblasti.

*Na severu Harkovske oblasti ruske trupe su oslobodile Dementjevku i napreduju na Udi, Prudjanku i Pitomnik.

*U Donbasu savezničke snage nastavljaju da napreduju.

-Pod Severodonjeckom je završeno čišćenje Borovskog i aerodroma.

- „Kotao“ oko Lisičanska se zatvara: reka Severski Donec je potisnuta sa severozapada i naselje Privolje je zauzeto. Na jugu se nastavljaju borbe u fabrici RTI i u selu Bela Gora. Selo Stekolni je zauzeto sa zapada. U Rafineriji nafte Lisičansk uspostavljena je kontrola: do fizičkog zatvaranja „kotla“ ostala su četiri kilometra. Oružane snage Ukrajine polaze jedinim preostalim putem kroz Belogorovku - to je razlog gubitka Privolja.

- Borbe se nastavljaju kod Bahmuta: uprkos žestokom otporu brojčano nadjačanih snaga Oružanih snaga Ukrajine, jedinice Vagnerovog PMC uspele su da napreduju u stambenoj oblasti Klinovoje. Oružane snage Ukrajine i dalje drže Kodemu, Semigorje, Novoluganskoe i teritoriju TE Uglegorsk.

- Usled granatiranja Oružanih snaga Donjecka, Makejevke i Jasinovate uništene su stambene zgrade, ima mrtvih i ranjenih.

*Na mostu preko reke Jančekrak u Zaporoškoj oblasti izvršena je razmena zarobljenika između Oružanih snaga Ukrajine i savezničkih snaga. Među ratnim zarobljenicima, na ukrajinsku stranu vraćeni su militanti iz puka Azov: razmenjeni su, između ostalog, za ruske pilote.

*Oružane snage RF nastavljaju sa udarima na ukrajinsku vojnu infrastrukturu u Dnjepropetrovskoj oblasti: pogođeni su brojni objekti u Dnjepropetrovsku i Sinelnikovu.

*Nastavlja se intenzivna razmena artiljerijskih udara na pravcu Krivog Roga.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak dejstva ruskog višecevnog bacača raketa „Solcenpek“ protiv američkih haubica M777 koji možete pogledati OVDE.

Izvor: Novosti onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA