Najnovije

PORFIRIJE: Postigli smo dogovor i saglasnost o Temeljnom ugovoru

Patrijarh SPC Porfirije izjavio je danas posle, sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, da su postignuti dogovor i saglasnost oko Temeljnog ugovora, da je tekst usaglašen i da sada treba da prođe kroz Sinod SPC i bude potvrđen, nakon čega će biti dogovoren datum potpisivanja.

Foto: Jutjub

„Polazeći od činjenice da je crkva odvojena od države i da naša crkva gde god ima svoju jurisdikciju apsolutno poštuje svaku državu i njene zakone”, rekao je Porfirije.

Kaže da se ušlo u završnu fazu izrade Temeljnog ugovora.

„I ovog trenutka mislim da mogu da kažem da je u principu postignut dogovor i da je postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora, s tim što mora da se ispoštuju i procedure i kada je reč o Vladi CG i SPC. To znači da postojeći tekst koji je u principu usaglašen mora da prođe kroz Sinod i bude potvrđen i prihvaćen. I ako Bog da bude sve kako treba, onda ćemo pristupiti dogovoru oko datuma potpisivanja”, istakao je patrijarh, javlja Tanjug.

On je istakao da će kada sve bude završeno oko potpisivanja Temeljnog ugovora to mogla da bude, kako je rekao, kruna za normalizaciji odnosa između države CG i SPC.

Kaže da je imao radosnu priliku da se danas po treći put susretne sa premijerom CG i da su pored opštih tema razgovarali i o Temeljnom ugovoru.

Patrijarh je rekao da su zaključili da je važno da, kao i u svim državama gde naša crkva postoji i živi, odnos između crkve i države bude regulisan ugovorom, kao i kada je reč o svim verskim zajednicama u svim državama.

Napomenuo je da takvi ugovori regulišu i obaveze države prema verskoj zajednici, ali i obaveze verske zajednice prema državi.

Patrijarh srpski je napomenuo da je Temeljni ugovor počeo da se pravi još 2012. godine, ali da je bilo zastoja i problema.

Istakao je da će kroz kroz ugovor i naša crkva i u CG i gde god da se nalazi imati mogućnost da sve što čini bude na opšte dobro i svih građana.

Porfirije je rekao da naša crkva niti je očekivala niti je tražila niti smatra da bi bilo normalno da ima bilo šta više od bilo kog građanina CG, bez obzira kojoj verskoj zajednici prihvata, ali da isto tako SPC ne očekuje ni ništa manje od onoga što ima bilo ko drugi u CG.

„Ovaj ugovor nam upravo obezbeđuje takav status”, istakao je Porfirije.

Izrazio je zahvalnost svima koji su učestvovali na izradi ovog ugovora i onima iz prethodne vlade u CG, kao i svih prethodnih vlada koje su na njemu radile od 2012. godine.

Zahvalio je premijeru Abazoviću kao i njegovim saradnicima iz vlade, što su i oni učinili napor da se dođe do saglasnosti.

„I ako Bog da i da potpišemo ovaj ugovor”, rekao je patrijarh i izrazio zadovoljstvo što će biti jedan od potpisnika tog dokumenta.

Abazović: Kada sve bude gotovo potpis na ugovor u Crnoj Gori

Abazović je nakon današnjeg razgovora sa patrijarhom Porfirijem rekao da je da su procedure oko usaglašavanja teksta Temeljnog ugovora završene na nivou radnih grupa u Crnoj Gori i da će se one sada nastaviti na vladi i u okviru SPC.

Kako je naveo kada sve bude gotovo sporazum će biti potpisan u Crnoj Gori u terminu koji bude dogovoren.

„Ako sve prođe u dobrom duhu i kako treba pitanje Temeljnog ugovora će da bude rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna”, rekao je Abazović, javlja Tanjug.

Izrazio je zahvalnost poglavaru SPC na konstruktivnom sastanku i naglasio da mu je uvek zadovoljstvo da sa njim razmeni mišljenja.

Mislim da svi treba da idemo sa porukama mira, to je budućnost, regija je probala sve osim pomirenja i saradnje, izjavio je crnogorski premijer.

„Put gde su svi nezadovljni gde su tendencije podela i tenzija to nije put za bilo koje društvo.Poštovati ustav, međunarodno pravo i sekularnost države Crne Gore je put kome težimo”, poručio je Abazović uz napomenu da svako treba da radi svoj posao u domenu onoga što predviđa zakon.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA