Najnovije

„Niko neće srušiti odnose Srbije i Rusije“: Poruka Lavrova nakon što je sprečen da dođe u Beograd

U toku je pres konferencija za medije, a ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da se desilo nešto nezamislivo jer je jednoj suvernoj državi oduzeto pravo na ostvarivanje spoljne politike.

Tom ocenom ruski šef diplomatije započeo je konferenciju za medije nakon što je zvanično potvrđeno da neće danas doputovati u najavljenu posetu Beogradu pošto su pojedine države u okruženju Srbije zabranile prelet njegovom avionu.

Lavrov je rekao da ga cinizam Zapada ne čudi i da jasno stavljaju do znanja da će pritiskati ne libeći se ni najnižih sredstava.

„Slično licemerje smo videli i ranije uključujući i u vreme bombardovanja Jugoslavije“, naveo je Lavrov. „Naše odnose sa Srbijom niko neće uspeti da sruši“, precizirao je Lavrov.

„U svakom slučaju, naši kontakti ne nestaju. Pozvali smo Selakovića da u najskorije vreme poseti Rusiju. Nadamo se da avion kojim on bude leteo neće biti izložen još jednom sramotnom kažnjavanju od Brisela koji je izgubio svaku pristojnost“, naveo je on.

Crna Gora, Severna Makedonija i njima slične su NATO-u potrebne za obuzdavanje Rusije u Evropi, da bi se proširilo „antirusko uporište“, smatra ruski ministar.

„Situacija je pokazala koliko vredi članstvo Crne Gore i Severne Makedonije u Severnoatlantskoj alijansi i zašto su takve zemlje potrebne NATO-u. Potrebne su samo da se kazni, obuzda Rusija, prošire antiruska uporišta u Evropi i stvore pretnje i... mehanizmi, kao što sam rekao, obuzdavanja“, objasnio je Lavrov.

On je dodao da Moskva još nije čula zvanična objašnjenja zemalja koje su odbile da dozvole prelet avionu ruske delegacije.

„Znam da će biti mnogo objašnjenja koja još nismo čuli. Zemlje koje su odbile da dozvole prelet ruskom avionu reći će da su im naredili u EU i NATO. Oni će, sa svoje strane, govoriti da su te zemlje same donosile samostalne odluke“, primetio je ruski ministar.

Na pitanje o razlozima zašto mu je onemogućen prelet, Lavrov je rekao da su ti razlozi razmatrani u medijima.

„Iznosila se verzija da je Lavrov u Srbiji jedan od najnepoželjnijih gostiju, jer dolazi pre Olafa Šolca i da je on bio nezadovoljan, čak uvređen time. Ostavljam to na duši analitičara koji su to iznosili. To je ponižavajuće pre svega za takve medije“, naveo je Lavrov.

Ministar spoljnih poslova je odluku nekih država NATO-a da ne dozvole prelet njegovog aviona u Srbiju nazavao bez presedana.

On je napomenuo da je u protekla 24 sata stiglo dosta pitanja o „reagovanju na nezapamćene odluke koje su donele neke članice NATO-a“, a koje su „sprečile realizaciju posete“.

„Desilo se nešto nezamislivo i razumem interesovanje koje pokazujete za našu ocenu ovih nečuvenih postupaka. Suverenoj državi oduzeto je pravo da vodi spoljnu politiku. Međunarodne aktivnosti Srbije u ruskom pravcu su blokirane“, istakao je ministar na konferenciji za medije.

Šta je otkriveno u tajnim dokumentima bataljona „Azov“ možete pročitati OVDE.

Izvor: Sputnjik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA