Najnovije

ALARMANTNO: "Kosovske bezbednosne snage" (KBS) na poligonu NATO-a simulira sukob na severu

Za poslednjih mesec i po dana pripadnici tzv. kosovske vojske imali su tri ozbiljne terenske vežbe u SAD, Nemačkoj i Albaniji.

Nenajavljena poseta srpskim sredinama na severu Kosova prištinskog ministra policije DŽeljalja Svečlje i ministra odbrane Armenda Mehaja sračunata je provokacija sa ciljem da uznemiri lokalno stanovništvo. Pod izgovorom „da nastavljaju strogu kontrolu koja omogućava efikasnu borbu protiv šverca”, njih dvojica su obišla i administrativne prelaze Brnjak i Jarinje. Nije poznato da li su boravak prijavili komandi Kfora, ali o tome nisu obavestili po slovu Briselskog sporazuma, pa samim tim ni dobili zeleno svetlo, četiri predsednika opština na severu da bi mogli da posete ovaj deo južne srpske pokrajine.

Srpska lista saopštila je da najoštrije osuđuje provokaciju u organizaciji Prištine, kada su na severu Kosova u čisto srpskim sredinama boravili ministri Svečlja i Mehaj iz Prištine, saopštili su iz Srpske liste. „U ovom trenutku građani su uznemireni i postavljaju pitanje u kom svojstvu je ministar odbrane Prištine Mehaj bio u srpskim sredinama, kojim povodom, ko ga je zvao, da li su u pratnji bili pripadnici KBS-a i od koga su dobili saglasnost da uđu na sever Kosova i Metohije”, navedeno je u saopštenju uz poruku da je ova poseta uznemirila srpske građane i da oni s pravom zahtevaju da se prestane s provokacijama kojima se podriva mir na ovom prostoru.

Poslednjih mesec i po dana primetna je povećana aktivnost pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) koji su u tom periodu imali više zajedničkih vežbi s raznim jedinicama NATO-a, nego proteklih godina. Na prvi pogled, laički bi se moglo zaključiti da se spremaju za rat u Ukrajini, ali se slika menja kada se vidi za koje tehničko-taktičke vojne poteze su se obučavali. Samo po načinu obuke može se zaključiti da se tzv. kosovska vojska sprema za moguće incidente i sukobe na severu pokrajine. Tako je ministar odbrane Armend Mehaj, koji ima i norveško državljanstvo, saopštio da su kadeti KBS-a izveli vežbu s različitim scenarijima kontrole mase, distribucije pomoći i uspostavljanja bezbednog okruženja. To je ono što je ocenjeno kao rak-rana ranijih boravaka KBS-a na severu, gde su bili kao glineni golubovi.

Mehaj ne navodi o kakvoj kontroli mase je reč, ali po načinu rada moglo bi se zaključiti da je reč o raznim merama koje bi primenili na severu pokrajine kada narod izađe na ulice protiveći se neovlašćenom boravku pripadnika KBS-a. Prilikom obraćanja kadetima, Mehaj je podsetio da je KBS potekao iz OVK, a da im je cilj integracija sa snagama NATO-a. „Kada pogledamo odakle smo došli, vidimo OVK, a kada pogledamo gde želimo da idemo, vidimo NATO, ali ništa od ovoga ne bilo moguće bez OVK. Dragi vojnici, tokom svog vojnog života imaćete različite starešine i komandante, ali samo jedan je trajan i večan, on je legendarni komandant Adem Jašari”, rekao je Mehaj.

U okviru posete SAD, komandant KBS-a general-potpukovnik Baškim Jašari posetio je zajedničku vežbu pripadnika KBS-a i Nacionalne garde Ajove, prenosi „Gazeta ekspres”. Na poligonima NATO-a uvežbavane su na nivou čete i bataljona kretanje vojske koja je bila pod direktnom neprijateljskom vatrom. Učesnici su obučavani kako da što bolje pronađu zaklon. Nekoliko dana kasnije kontingent KBS-a se dodatno obučavao u Nemačkoj, gde je učestvovao u međunarodnoj vežbi u bazi američke vojske „Hohenfels”. Vežba se izvodi svake godine uz učešće zemalja NATO-a i partnera predvođenih američkim snagama, a osmišljena je da simulira neprekidne ratne scenarije i odvija se uz učešće mnogih oklopnih sredstava, kao i sredstava vojnog inženjeringa, deminiranja, izviđanja.

Ove godine specijalno za goste sa Kosova obučavani su na terenu koji neodoljivo podseća na sever Kosmeta! Ministar Mehaj rekao je da se ova vežba sprovodi radi uvežbavanja snaga NATO-a s partnerskim zemljama i razvijanja kritičnih veština ratovanja kako bi se pomoglo partnerima da pobede na savremenom bojnom polju. Na kraju su pripadnici KBS-a imali ozbiljne vojne vežbe i obuku s albanskim kopnenim snagama u kojoj su učestvovali specijalci.

Da takve vežbe uvek izazivaju pažnju i da nije slučajno što se baš u ovom trenutku održavaju, ocenjuje penzionisani general, vojni ataše u Moskvi i načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Branko Krga. Za „Politiku” ističe da iz iskustva zna da one nisu čisto vojnog karaktera i da imaju prilično politički prizvuk.

„To znači da se te oružane snage pripremaju za eventualno neko angažovanje na severu pokrajine, jer se one ne obučavaju slučajno na terenu koji podseća na sever Kosmeta. To rade u saglasnosti sa zapadnim mentorima i to je gotovo izvesno jedan vid pritiska na Beograd…”

Dodaje da izaziva čuđenje da te zemlje koje se navodno zalažu za poštovanje međunarodnog prava u Ukrajini, to flagrantno krše na Kosovu i Metohiji. „Deluje neozbiljno što oni svojim mentorima prikazuju kako im preti opasnost od Srbije i kod nekih nailaze na razumevanje i omogućavaju im da imaju zajedničke vojne vežbe i pripremaju planove. Sve je to potpuno besmisleno, jer od ostatka Srbije njima ne preti nikakva opasnost. Mi se ne pripremamo da bilo koga napadamo, nijedno pitanje ne razmišljamo da rešavamo primarno oružanim putem, već političkim i diplomatskim sredstvima”, zaključuje Branko Krga. 

Bugarska posrednik u naoružavanju Prištine

Istovremeno s dodatnim obučavanjem vojnika u bazama NATO-a u Americi i Evropi, u toku je i dodatno popunjavanje snaga KBS-a i računa se da će do kraja godine ova vojna organizacija imati još 600 novih pripadnika, jer je zvanično raspisan konkurs za prijem novih kadeta. „Politika” saznaje da su za poslednjih 11 meseci regrutovali 1.240 vojnika i vlada u Prištini traži način da se dodatno naoruža. Zanimljivo je da su, zbog straha od BIA i pisanja beogradskih medija, u Prištini, prema nezvaničnim informacijama, u dogovoru s Londonom smislili način kako da zaobilazno dođu do oružja. Izbor je pao na Bugarsku, čiji je ministar odbrane Dragomir Zakov izjavio da će ova zemlja pružiti podršku Kosovu za članstvo u NATO-u i drugim međunarodnim organizacijama. Sofija se obavezala da će pomoći KBS-u u cilju jačanja odnosa i tim povodom će pružiti pomoć u oblasti bezbednosti u obrazovanju kadeta i obuci pripadnika KBS-a. Mehaj je u Bugarskoj posetio fabriku dronova koje planiraju da kupe, jer su se pokazali kao veoma efikasni u ukrajinskom ratu.

Inače, deluje da izbor Prištine da im pomogne Sofija nije slučajan. Naime, pre NATO agresije 1999. godine tadašnji nemački ministar inostranih poslova Joška Fišer naglasio je da je informacije da Srbija sprema navodni genocid nad kosovskim Albancima dobio u Sofiji od bugarskih zvaničnika i navodi da nikada nije sumnjao u njihovu verodostojnost.

Najnoviju kolumnu Vladimira Dimitrijevića možete pročitati OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA