Najnovije

PUKOVNIK SRETEN EGERIĆ: Ruski pohod na Severodonjeck

Donbas (Foto: RIA Novosti)

Piše: Sreten Egerić

I pored izdašne popune u naoružanju i vojnoj opremi, angažovanju „vojnih savetnika“–stranih državljana koji izvršavaju zadatke u sastavu Združenih snaga odbrane Ukrajine, od najnižih jedinica kao vojnici (poslužioci–operateri na složenijim borbenim sistemima) do Komandi operativnih sastava (gde je utvrđeno prisustvo oficira, prvenstveno iz NATO‒a, u ulozi konsultanata i neposrednih planera operacija), političkoj i medijskoj podršci „Zapadnih zemalja“, u toku prethodne dve nedelje stanje na na frontu u istočnom i južnom delu Ukrajine odvijalo se krajnje nepovoljno u taktičko-operativnom, tehničko-materijalnom i moralnom smislu po ukrajinske oružane snage, odnosno Združene snage odbrane, kakav je zvanični naziv svih naoružanih lica, kako bi se dao privid jedinstva snaga i jedinstvenog komandovanja.

Združene savezničke snage koju čine Vojska Ruske Federacije, Korpus narodne milicije LNR i Korpus narodne milicije DNR, ostvarile su značajan uspeh u oslobađanju više stotina naseljenih mesta i velikog dela teritorije Luganske Narodne Republike (oko 90% prostora) i Donjecke Narodne Republike i okruženju i uništenju većeg broja jedinica  ZSO Ukrajine.

Navedeni događaji iako ne ključno, značajno su uticali na stanje sposobnosti za izvođenje borbenih dejstava ZSO Ukrajine. Radi prevazilaženja navedenih problema, sem političkog angažovanja državnog rukovodstva Ukrajine i obezbeđenja nastavka podrške „Zapadnih zemalja“ (u kojima se čini da je počeo da opada nivo entuzijazma i zainteresovanosti za „ukrajinsko pitanje“), planirano je nekoliko operacija koje su trebale da pokažu mogućnost ZSO Ukrajine da nanese efektne udare i značajne gubitke Združenim savezničkim snagama. Navedene operacije su otvoreno najavljivane i obezbeđena je značajna medijska podrška kako u samoj Ukrajini tako i u zemljama NATO–a i EU, odnosno među članicama grupe sedam najrazvijenih zemalja (G‒7), na političkim, ekonomskim, kulturnim i sportskim skupovima.

Bitne operacije ZS Ukrajine i njihovi rezultati

napadna operacija, izvođenja protiv napada na pravcu Harkov–Belgorod (koji je duži vremenski period najavljivan od strane ukrajinskog političkog rukovodstva), u cilju odbacivanja Vojske Ruske Federacije od Harkova, dovlačenjem snga VRF u cilju pojačanja odbrane na navedenom pravcu, sa drugih delova fronta prvenstveno iz rejona Donjecka i Izjuma radi sprečavanja prodora i izbijanja ZSO Ukrajine na granicu sa Ruskom federacijom. Nakon početnih uspeha ZSO Ukrajine su zaustavljene aktivnim dejstvima VRF, u toku prethodne nedelje (17.05. do 21.05), Združenih savezničkih snaga (Vojske Ruske Federacije i Korpusa Narodne milicije LNR) na liniji:  sela Cupovka, Lipci, Ternovaja, Rubežnoje.

Nakon pada početnog napadnog elana ZSO Ukrajine, vode se pozicijske borbe i artiljerijski dvoboji, težišno u rejonu sela Ternovaja i Prudjanki. Navedena operacija je izuzetno propraćena od strane ukrajinskih medija, a posredno i medija „Zapadnih zemalja“, najavljivana kao operacija koja je trebala da „dovede do preokreta“ u ukrajinsko -ruskom sukobu. Navedeni protivnapad je zaustavljen posle prodora od nekoliko kilometara severoistočno od Harkova. Izvođenjem napadne operacije nije ostvaren cilj angažovanja dodatne snage Vojske RF sa dugih delova fronta, a doveden je u opasnost deo jedinica ZSO Ukrajine na levoj obali reke Severski Donjec (koji su izvršili nasilni prelazak reke i izbili u rejon, sela Rubežno, Losevoje, Hotomljija da budu okružene i ostavljene u „Kotlu“), sa ciljem nanošenja udara u desni bok snagama Vojske RF i narodne milicije LNR, koje su prodirale ka Izjumu i planirale dalji prodor prema Slavjansku.

Posebnu medijsku zanimljivost, predstavljao je snimak grupe vojnika ZSO Ukrajine koji su nosili „graničnu oznaku-stub. Oni su izvršili zajedničko fotografisanje u njivi (nije navedeno vreme i lokacija) ispred oznake, što je predstavljeno kao uspešno izvršenje zadatka, a zatim odlazak i odnošenje navedene „granične oznake-stuba“ sa sobom. Glavnokomandujući ZSO Ukrajine je izjavio da će svim učesnicima „postavljanja granične oznake dodeliti zvanje heroja Ukrajine“.

I pored vrlo obećavajuće napadne operacije ZSO Ukrajine, nisu ostvareni postavljeni ciljevi. Iako su ZSO Ukrajine uspele da odbace snage Vojske RF i narodne milicije LNR od Harkova i nanesu im određene gubitke, snage ZSO Ukrajine su izašle na „otvoreno polje“ gde predstavljaju mnogo unosniji cilj za dejstvo Vojske RF, čime su lišile sebe velike prednosti, uspešne odbrane malim snagama protiv jačeg protivnika u naseljenom mestu.

Trenutni zastoj i poziciona borba sa „artiljerijskim  dvobojima“ ne idu na ruku ZSO Ukrajine, ukoliko ne stvore uslove za ojačanje snaga kod Harkova i nastave dalje izvođenje operacije do potpunog izlaska na granicu sa Ruskom federacijom, može se očekivati u narednom periodu da snage ZSO Ukrajine sebe dovedu u situaciju slučnoj snagama koje se trenutno nalaze u zoni Severodonjeck, Zolotoe, Pokrovsko, Seversk odnosno da dospeju u operativno okruženje.

O suđenju pripadnicima '’Azova'’ pročitajte OVDE.

Izvor: Srpska analitika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA