Najnovije

REAKCIJA UN: Odgovor na smrtnu kaznu stranim plaćenicima u DNR

UN se protive smrtnoj kazni i pozivaju na poštovanje normi međunarodnog prava u odnosu na sve zatvorenike u Ukrajini, rekao je Stefan Dužarik, predstavnik generalnog sekretara međunarodne organizacije, komentarišući smrtnu kaznu izrečenu plaćenicima u DNR.

SB UN (Foto: RIA Novosti)

„UN se protive smrtnoj kazni i pozivaju na poštovanje normi međunarodnog prava i Ženevske konvencije u odnosu na sve zatvorenike u Ukrajini“, rekao je Dužarik.

Osim toga, Dužarik je prokomentarisao i razlike među članicama Saveta bezbednosti UN o situaciji u Ukrajini.

„Članovi Saveta bezbednosti imaju puno uverenje i sposobnost da rešavaju konkretna pitanja, iako su i dalje podeljeni po pitanju drugih. Ne tako davno oni su u saopštenju podržali napore generalnog sekretara UN po pitanju Ukrajine“, dodao je on.

Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike osudio je ranije danas dvojicu britanskih državljana, Ejdena Aslina i Šona Pinera, i jednog državljanina Maroka Saduna Brahima, koji su se borili na strani ukrajinskih ekstremista, osudio na smrtnu kaznu.

Prema zakonima DNR, osuđeni će biti streljani.

Piner, Aslin i Brahim izjasnili su se krivim za dela nasilnog preuzimanja vlasti. Aslin je takođe priznao krivicu po članu „Obuka za vršenje terorističkih aktivnosti“. Plaćenici su se predali u Mariupolju sredinom aprila.

Više o ovome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA