Najnovije

PADA VLADA U CRNOJ GORI: DPS ruši Abazovića

Demokratska partija socijalista (DPS) uskratiće podršku vladi premijera Dritana Abazovića, odlučeno je na današnjoj sednici Predsedništva DPS, prenosi RTCG i navodi da se očekuje zvanično saopštenje stranke.

Dritan Abazović (Foto: Jutjub)

Predsednik DPS Milo Đukanović i članovi Predsedništva raspravljali su o daljim potezima, pošto je Vlada Crne Gore u petak usvojila Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom i pošto je SDP poručio da više nema njihovu podršku.

SD: Pozdravljamo uskraćivanje podrške Vladi C. Gore

Socijaldemokrate Crne Gore iskazale su danas zadovoljstvo zbog činjenice da je 43. Vlada ostala bez podrške parlamentarne većine koja ju je izabrala.

Socijaldemokrate, koje imaju svoje predstavnike u vladi, tvrde da je od starta bilo jasno da su Abazovićevoj Vladi "umesto evropskih prioriteta, u koje se formalno pred našim međunarodnim partnerima zaklinjala, mnogo bliži tuđi priroteti koji su joj nametnuti sa strane".

"Konstantnim insistiranjem na temama poput Otvorenog Balakana, tzv. Temeljnog ugovora i popisa, koji skreću pažnju sa evropske agende zapravo se po svaku cenu nastojalo postići samo jedno - zaustavljanje naše države na putu EU integracija i to u momentu kada naši evropski parnteri pokazuju neskrivenu spremnost za konkretne odluke u tom pravcu", kaže se u saopštenju.

Ispostavilo se, navode u toj partiji, da je "SD u vezi sa pomenutim neodrživim političkim eksperimentom bio u pravu, zbog čega je, uostalom, i odbio da u njemu učestvuje".

Sada, ističu, kada je jasno da Vlada više nema podršku parlamentarne većine koja ju je izabrala, iz SD-a pozivaju sve političke subjekte da svojim aktivnostima doprinesu stvaranju ambijenta za postizanje saglasnosti o skraćenju mandata Skupštine Crne Gore šeto je ta stranka već inicirala, kao i dogovora o tome kakav oblik i sastav Vlade bi bio zadužen za njihovu pripremu.

Joković: Pad vlade se traži zbog određenih interesa

Potpredsednik vlade Crne Gore i lider SNP Vladimir Joković ocenio je danas, nakon što je DPS objavio da uskraćuje podršku vladi zbog potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) da je za pad vlade "samo neko ko ima određeni politički interes".

"Ovde je pitanje da li je problem samo Temeljni ugovor ili i postojanje SPC", rekao je Joković je za Tanjug.

On je naveo da DPS bez podrške drugih partija nema kapacitet da sruši vladu jer se vlada može srušiti samo u parlamentu i ocenio da će ovo biti ispit i trenutak "da svi vide ko je u Crnoj Gori bio za potpisivanje Temeljnog ugovora, a ko nije i ko je za otvaranje puta Crne Gore prema Evropskoj uniji, a ko nije".

"Ovo će biti ispit svih ispita. Da se vidi ko poštuje SPC i sve ono što je učinila za Crnu Goru. Vlada je legitimno, u punom mandatu izglasala Temeljni ugovor. Prethodna 42. vlada na čijem je čelu bio Zdravko Krivokapić nije imala hrabrosti za to. Nadam se da će dani pred nama pokazati ko je za izjednačavanje SPC sa ostalim verskim zajednicama u Crnoj Gori", rekao je Joković.

Povodom oduke vlade da se potpiše Temeljni ugovor sa SPC Joković se zahvalio premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću na hrabrosti.

"Ovakvim potezima neko ko je Albanac zaslužuje poštovanje jer njegov potez predstavlja ulog za buduće dobre odnose Srba i Albanaca u Crnoj Gori", zaključio je Joković.

Kako situacija u Severnoj makedoniji može da utiče na Srbiju, saznajte OVDE.

Izvor: FoNet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA