Najnovije

ZEC: Ovde važi Marfijev zakon, ako nešto može poći po zlu – sigurno će se to desiti

„Ovolika inflacija nije ništa neočekivano, a političari u celom svetu igraju se vatrom nerazmišljajući o dubokim posledicama“, kazao je ekonomista profesor dr Miodrag Zec gostujući na N1.

Foto: Jutjub

Kako kaže, ovde ne važe nikakvi zakoni osim Marfijevih.

„Ako nešto može poći po zlu – sigurno će poći i to će se desiti. A to kada kažete rizikujete da vas proglase širiteljem panike. A ja rekoh i spasih svoju dušu“, kazao je profesor Zec.

Kako navodi, to se moglo očekivati, jer je „napravljeno“ da se tako desi.

„Mi se čudimo inflaciji, a to je školska stvar. Ako emitujete novac bez pokrića kao što je radila Evropa, kao što radi Amerika, pa i mi, morate imati inflaciju. Sada se uz inflaciju tražnje dodala i inflacija troškova, koja je posledica rata. Svi znaju kada dođe rat da se ceo sistem razara. To su očekivane stvari, a mi se stalno iznenađujemo.

Komentarišući najavljeno poskupljenje gasa, profesor kaže da će građani itekako osetiti rast cena.

„Dve su stvari koje treba uzeti u obzir. Jedna je ta na koju ne možemo uticati, odnosno eksterni šokovi koji se dešavaju kao posledica rata. Druga je da mi sada za sve krivimo nekog drugog, ne postoji ni jedan ozbiljan pristup Vlade koji će ispitati šta se događa u javnim preduzećima, gde novac curi, koliko i kome“, ukazuje Zec.

On ipak napominje da je situacija u zemlji sada slična kao 1948., kada se dešavalo veliko pregrupisavanje u Evropi.

„Sve ono što mislimo da je posledica našeg puta je velikim delom uzrokovana time gde se nađemo. Nejednakosti rastu, mesto rođenja vam u velikoj meri određuje da li ćete biti bogati ili ne. Kada pogledamo Srbiju, znamo da nije važno šta radiš nego gde radiš. Ako ste u EPS-u imate prosečnu platu 110.000, a ako ste u prosveti onda 50.000“, objašnjava on.

Profesor dodaje da je tokom pregrupisavanja Evrope važno sa koje strane „gvozdene zavese“ ćemo se naći.

„Ono što mi tvrdimo je to da ćemo ostati između. A najviše stradaju oni između. Mi imamo pristup da smo posebni, a oni obično stradaju jer se razlikuju od nekih trendova“, objasnio je Zec.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA