Najnovije

Rusija spremila balističko "iznenađenje" za Zapad (FOTO)

Izveštaji iz Rusije ukazuju da su Rusi uspeli da razviju protivbrodske balističke rakete (ASBM), koje se popularno nazivaju i "ubice nosača aviona".

Raketa, nazvana "Zmijevik", što u prevodu znači vrsta čvrste stene - serpentina, mogla bi da bude potencijalno moćno novo oružje za Kremlj u njegovoj strategiji "protiv pristupa/odbijanja područja" (A2/AD), koja uključuje različite obalske odbrambene rakete i hipersonične protivbrodske rakete u razvoju.

Poznati specijalizovani vojni portal "The drive War zone" poziva se na izveštaj ruske državne novinske agencije TASS, koja prenosi informacije iz izvora bliskih ruskom Ministarstvu odbrane.

"Balistička raketa 'Zmijevik' sa hipersoničnom borbenom opremom se razvija već duže vreme. Biće dizajnirana za uništavanje velikih površinskih ciljeva, pre svega nosača aviona", potvrdio je agenciji ruski izvor.

Drugi sagovornik je dodao da karakteristike "Zmijevik" podsećaju na kineske rakete slične klase, DF-21D i DF-26, sa dometom leta do četiri hiljade kilometara.

Ruska agencija ili njeni izvori nisu otkrili detalje o trenutnom statusu razvoja "Zmijevik", iako TASS tvrdi da se obratio NPO Mašinostroenja za komentar, sugerišući da je kompanija verovatno odgovorna za dizajn i razvoj rakete.

TASS nije dobio odgovor od NPO, ali je važno napomenuti da proizvode i hipersoničnu protivbrodsku raketu Cirkon za površinske ratne brodove i podmornice, hipersoničnu raketu Avangard koju mogu nositi interkontinentalne balističke rakete (UR-100N UTTKh i Sarmat). Ista kompanija proizvodi i sistem obalske odbrane Bastion, koji je naoružan supersoničnim projektilima Oniks.

Iako nema detalja o tipu lansirne platforme koju bi "Zmijevik" koristio, vrlo je verovatno da će to biti mobilna šasija kamiona, kakvu koriste kineski ASBM i druge ruske mobilne rakete za obalsku odbranu.

O ovoj raketi je "Drive War Zone" razgovarao sa Dmitrijem Stefanovičem, naučnim saradnikom Centra za međunarodnu bezbednost IMEMO RAS.

"Čini se da je ovaj projekat zaista bio u razvoju već neko vreme, iako do sada nije bilo reči o njegovom testiranju, što, naravno, ne znači da do testiranja prototipa nije moglo da dođe", rekao je Stefanović, dodajući da je razvoj brzih protivbrodskih raketa u sovjetskoj tradiciji dobro poznat.

Stefanović je, međutim, ukazao i na neke nedostatke koncepta, bar što se tiče ruske mornarice.

"S obzirom na domet i brzinu, potrebne su ozbiljne ISR (obaveštajni podaci, nadzor i izvišanje) i mogućnosti ciljanja, kao i terminalno navođenje. Manevarska vozila za ponovni ulazak i hipersonična klizna vozila kao njihove podvrste imaju savršenog smisla da budu primarni tip nosivosti u ovom slučaju, međutim, postoje očigledne praznine u sposobnostima ruskog ISR-a", smatra Stefanovič.

Terminalno navođenje se odnosi na bilo koji sistem navođenja koji je primarno ili isključivo aktivan tokom terminalne faze koja se javlja neposredno pre nego što oružje udari u metu.

Ekspert kaže da bi jedna opcija za Rusiju bila da koristi svoje sisteme za upozoravanje i ciljanje preko horizonta (OTH), svemirske senzore, kao i svoju flotu pomorskih patrolnih aviona velikog dometa.

Za razliku od Kine, Rusija trenutno nema rastuću flotu dugotrajnih dronova na velikim visinama koji bi mogli pomoći u pronalaženju neprijateljskih flota i prenošenju informacija o gađanju raketnih jedinica, iako bi se to moglo promeniti u bliskoj budućnosti.

Još jedan ukrajinski važan grad je opkoljen, više o tome saznajte OVDE.

Izvor: Jutarnji list

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA