Najnovije

Ukrajinci potpuno okruženi u Seversku: Rusija kontroliše petinu teritorije Ukrajine

Grad Seversk u Donjeckoj narodnoj republici od juče je pod "operativnom kontrolom" ruskih snaga kao i jedinica Donjecke narodne republike.

To znači da su ukrajinski vojnici potpuno okruženi i na njih može da se otvara vatra sa svih strana. U pojedine delove Severska već je ušla ruska vojska. U Ministarstvu odbrane Rusije tvrde da je oko 70 odsto vojnika i oficira 25. ukrajinske desantne brigade koja se nalazi kod Severska već uništeno.

U Kijevu političari kao da se takmiče kada govore o kontraofanzivi, ali zato se niko ne usuđuje da kaže šta može biti ako Rusi osvoje celu crnomorsku obalu i zauzmu Nikolajev i Odesu. Jedino se ne zaleću u optimističkim izjavama najviši ukrajinski vojni rukovodioci koji otvoreno kažu da nemaju dovoljno oružja da bi mogli da prelome situaciju na frontu.

Najagilniji savetnik ukrajiskog predsednika glumac Aleksej Arestovič priznao je da ruska armija ima prednost u motorizovanim oklopnim jedinicama i artiljeriji. Arestovič je dodao da Ukrajinci nemaju dovoljno ni mobilnih PVO sistema.

- Rusku vojsku koja se kreće na oklopnim vozilima i tenkovima podržava moćna artiljerija i to utiče na situaciju na frontu - kazao je iskreno Arestovič. On smatra da ukrajinska vojska može da krene u kontranapad samo ako dobije veću količinu modernog zapadnog naoružanja.

I nekadašnji predsednik Ukrajine Petar Porošenko kaže da su za avgustovsku veliku kontraofanzivu ukrajinske vojske potrebni dalekometni artiljerijski sistemi, dronovi, PVO rakete, tenkovi i oklopna pešadijska vozila.

- Rat u Ukrajini nije bitka pešadija. To je rat bespilotnim letelicama, rat artiljerija i većina ukrajinskih vojnika strada ne od snajperista i pešadijskog oružja, već od ruske artiljerije koja ima neograničene količine municije - izjavio je Porošenko. On veruje da je ukrajinska armija danas jedna od najjačih u Evropi i da će zapadna vojna pomoć biti korišćena profesionalno i efikasno.

Inače, Petar Porošenko je jedan od glavnih krivaca što je do ovog rata došlo jer je upravo on ignorisao potpisane Minske dogovore i širio je antirusku mržnju.

Izjave ukrajinskih političara da će za avgustovsku ofanzivu imati milion naoružanih vojnika mnogo ne uzbuđuje ruski vojni vrh. U Moskvi tvrde da su oni uspeli da razbiju ukrajinsku profesionalnu armiju, a od prisilno mobilizovanog stanovništva mala je korist jer su to slabo obučeni vojnici. U Moskvi procenjuju da je do sada ubijeno i teško ranjeno oko 60.000 ukrajinskih vojnika.

Poznati moskovski vojni komentator, bivši portparol ruskog ministarstva odbrane, penzionisani pukovnik Viktor Baranec kaže da će ukrajinski rukovodioci biti zapamćeni po tome što prvi put u istoriji ratovanja jedna zemlja mesec dana ranije najavljuje svoju ofanzivu.

- Više je razloga zbog čega rukovodstvo u Kijevu želi da baš u avgustu bude njihova kontraofanziva. Prvo, do tada treba da se završi najnovija mobilizacija. Zapad je obećao da će do avgusta poslati novo oružje. Sada se na Zapadu obučavaju hiljade ukrajinskih oficira i vojnika da mogu da koriste novo naoružanje. Pored njih se očekuje i dolazak novog kontingenta stranih plaćenika koje vrbuju ukrajinske ambasade u inostranstvu - objašnjava Viktor Baranec.

Ruska vojska sada kontroliše oko 20 odsto ukrajinske teritorije.

- Nije slučajno što u Kijevu najavljuju da će glavni proboj biti na jugu. Ruska vojska i jedinice Donjecke i Luganske oblasti su već zauzeli obalu Azovskog mora i deo crnomorske obale. Ako osvoje i ostali deo crnomorske obale to će biti veliki strateški gubitak za ostatak Ukrajine - ističe Viktor Baranec. On dodaje da rukovodstvo u Kijevu želi da vrati ne samo Hersonsku i Zaporošku oblast već da spreči prodor ruske vojske u Nikolajev i Odesu.

Naravno da svu vojsku Ukrajina ne može da pošalje na jugoistok jer mora da sačuva važne gradove kao što je Harkov, Sumi i Černigov. Veliki broj ukrajinskih vojnika nastoji da odbrani Slavjansk i Kramatorsk. Bez obzira na to koliko će Ukrajina dobiti novih "hajmersa" i haubica M-777 kao i dronova "bajraktar", ona ne može da uspešno vodi rat na više frontova.

U Vinici raste broj mrtvih

Kijev je izvestio da raste broj poginulih u ruskom raketnom napadu na centralni ukrajinski grad Vinica i da je stradalo 17 osoba, od kojih je dvoje dece, i da je povređenih 25. Ukrajinska nacionalna policija saopštila je da su tri projektila pogodila poslovnu zgradu i oštetile obližnje stambene zgrade u gradu koji se nalazi jugozapadno od prestonice Kijeva.

Američki sateliti

Otkad su dobili novo oružje od Amerikanaca, ukrajinska vojska sve češće gađa gradove u Donbasu. Rusija je optužila Amerikance da oni zahvaljujući svojim satelitima daju kooridinate ukrajinskoj vojsci koja gađa ne samo ruske položaje vojske nego i civilne objekte američkim "hajmersima". Više ruskih viših oficira i vojnih eksperata otvoreno je govorilo da im glavobolje zadaju američki sateliti koji šalju nužne informacija, a njih u onlajn režimu Amerikanci prosleđuju Ukrajincima.

Žito

Pregovori zvaničnika Rusije, Ukrajine, Turske i UN o nastavku izvoza žita iz Ukrajine putem Crnog mora doveli su do sporazuma o formiranju koordinacionog centra kako bi se osigurala bezbednost ruta. Sporazum će biti potpisan naredne sedmice kada se sve strane budu ponovo srele.

Ulazak vojske DNR u Avdejevku pogledajte OVDE.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA