Najnovije

UMRO ZAROBLJENI BRITANSKI PLAĆENIK: Nije dočekao presudu suda DNR

Britanski plaćenik Pol Uri, koji je učestvovao u ratnim dejstvima na strani Ukrajine, preminuo je u zatočeništvu u Donjeckoj Narodnoj Republici. Ombudsman DNR Darija Morozova navela je hronične bolesti kao glavni uzrok smrti, navodi Donjecka novinska agencija.

Zarobljeni plaćenici (Foto: RIA novosti)

Državljanin Ujedinjenog Kraljevstva zarobljen je u aprilu dok je pokušavao da probije vojni punkt u Donjecku. U Oružanim snagama Ukrajine, Uri je vodio operacije i obučavao regrute. Takođe se napominje da je pre događaja u Ukrajini učestvovao u ratnim dejstvima u Avganistanu, Iraku i Libiji.

Morozova je rekla da je DNR obavestila međunarodne organizacije, kao i zvaničnike Velike Britanije, o Urijevom hapšenju. Informacije na njegov zahtev prenete su i stranim medijima.

Uri je, prema rečima ombudsmana, imao nekoliko hroničnih bolesti odjednom, uključujući dijabetes melitus, zavisan je od insulina, pružena mu je medicinska pomoć u Donjecku. Ona je napomenula da je pre smrti, koja se dogodila 10. jula, on bio u izuzetno depresivnom stanju zbog nespremnosti Londona da se pozabavi njegovim oslobađanjem.

'’Predstavnici Velike Britanije su ignorisali čak i mogućnost pregovora o njegovom povratku u okviru procedure razmene zatvorenika. Štaviše, nisu obezbedili neophodne lekove preko Međunarodnog komiteta Crvenog krsta'’, dodala je Morozova.

Podsećamo, sud u Donjecku je osudio dva britanska i jednog marokanskog državljanina na smrtnu kaznu streljanjem. Oni su podneli žalbe na presudu i njihovo razmatranje je u toku.

Ruski ambasador pozvan da objasni smrt Britanca

Ruski ambasador Andrej Kelin pozvan je u britanski Forin ofis u vezi sa smrću britanskog plaćenika Pola Urija, koji je zarobljen u Donjeckoj Narodnoj Republici, objavljeno je na sajtu diplomatskog predstavništva.

Napominje se da jeministarstvo pozvalo Kejlina da "izrazi duboku zabrinutost" zbog izveštaja o smrti britanskog državljanina. Ruski ambasador će se sastati sa visokim britanskim zvaničnikom Timom Barouom, koji će zatražiti od Rusije da pojasni Urijev status.

Kako Amerika naoružava Rusiju, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA