Najnovije

PETAR BOŽOVIĆ: Ima li za Srbe išta tačnije od NJegoševog stiha?

U pozorištu „Teatrijum“ u Kapetan Mišinom zdanju, 16. i 17. jula, na repertoaru je čuvena predstava Petra Božovića koju je radio po slavnom delu P. P. NJegoša „Luča mikrokozma“.

Petar Božović (Foto: Jutjub)

Izvodi je uz hor Prvog beogradskog pevačkog društva, a govoreći o izuzetnom poduhvatu, dramatizaciji slavnog naslova, Božović ističe:

„Dosta te mistifikacije da je “Luča” težak i nerazumljiv tekst! “Luča” je, ako baš hoćete i bolja od “Gorskog vijenca”! Redak tekst! Poema koja otvara i preispituje uzroke čovekovog pada i posrnuća, čineći to na svestran i dubok, a tako prijemčiv način“.

Ovu predstavu u svojoj režiji i adaptaciji, poetsko-pozorišni poduhvat premijerno je izveo 2013. godine, a gostovao je od tada u raznim sredinama od Temišvara do Osijeka…

„Inspiracija su mi bili i mladi kompozitori. U organizaciji lista “Blagodarje”, četiri kompozitora su na određene delove teksta, u dogovoru sa mnom, pravili svoje viđenje, muzički doživljaj. A ja sam čitao. Na kraju sam im rekao da je moja dramatizacija libreto za operu ili balet i da sam na raspolaganju bilo kome. Jedan od tih kompozitora, gospođica iz Pančeva se javila i radi na tome“, rekao je Božović.

Reč je o ostvarenju koje se, na žalost, izvodi retko i sporadično. Podsetimo, u jesen 2014. govorio je tu poemu kako bi pomogao Kolarcu, sa tim je naslovom priredio i dobrotvorno veče za Atelje 212, a u razgovorima za medije opasku da je to NJegoševo delo retko prisutno u aktuelnom kulturnom životu, prokomentarisao je rekavši:

„Suviše je veliki, a male su snage, zato ga nema. A i danas se kaže: “Ta ti je ka NJegoševa. I dan-danas nemamo ništa približno što bi moglo da bude tačnije od NJegoševog suda i mišljenja. I Vuk Karadžić je afirmisan kad je u Beču 1847. objavio “Gorski vijenac” kojim je potvrdio novu varijantu srpskog jezika. Ima li za Srbe išta tačnije od NJegoševog stiha? Pogledajte današnju situaciju, sami smo. Kao da NJegoš kaže: „Da je iđe brata u svijetu ka da bi pomoga.“ Jedino preostaje da se Srbi sami sebi okrenu i slože. Mi smo ugroženi, sa svih strana. Englez sa svojim nestašnim unučetom Sjedinjenim Državama pravi pravila po svetu o demokratiji, pravila i kako se živi i kako se umire. Ne može se bez njih ni jesti, a da nije u tanjiru nešto njihovo. (…) Nisam ja protiv tekovina zapadne civilizacije. Nisam , naravno. Naprotiv, ali sam za civilizaciju, a ne za “koka-kolu” i “big mek”. Borimo se za nešto strano što čak nije ni civilizacija. Baš smo bedni. Duhovna elita sada mi se nikako ne sviđa. Za šta se prodaju! Ko da mi nismo svesni svojih grešaka, nego treba oni da nam na ljutu ranu dodaju ljutu travu da bi dobili 100 evra od Zapada u ime demokratizma“, kazao je Božović.

Na izvođenjima u Teatrijumu horom diriguje Svetlana Vilić, predstava počinje u 21 čas, a Božović, kao pozivnicu i najavu, podseća na NJegoševe stihove:” Ah, kako je zemlja napunjena/s idolima svakoga izroda!/O, kako je lice svemoguće/ mračna glupost obezobrazila!/Tame car se zli obradovao/videć ime neba podrugano,/videć ljude đe svakoj mrskosti/sa tamjanom oltar okađuju,/videć gadne zmije, krokodile/da bezumna sljepost obožava.”

Da li su Srbi stvarno naivni, saznajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA