Najnovije

DODIK: U Izraelu se dobro zna za Republiku Srpsku i njenu ulogu

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je u Izraelu predstavio situciju u BiH i poziciju Republike Srpske, navodeći da se u toj zemlji veoma dobro zna za Republiku Srpsku i njenu ulogu, prenosi RTRS.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

"Pogotovo se u Izraelu zna za našu ulogu kada je BiH pre 10 godina ostala neutralna pri glasanju o priznanju Palestine u UN", rekao je Dodik.

Dodik je posetu Izraelu ocenio veoma uspešnom, ističući da su izraelski zvaničnici pokazali razumijevanje za situaciju u BiH.

"Rekao sam da je BiH u pat poziciji, da međunarodna intervencija koja je bila u prošlosti nije uspela, da imamo lažnog čoveka koji se predstavlja kao visoki predstavnik i koji čak interveniše u pravosuđu. Rekao sam i da imamo sudije u Ustavnom sudu BiH koji su stranci i to oni sa kojima srpski narod u kontinuitetu na gaji baš neka velika prijateljstva, da su to sudije iz Albanije, Nemačke", naveo je on.

Govoreći o priznanju organizacije Prijatelji ciona za doprinos i podršku Izraelu i jevrejskom narodu, Dodik je istakao da je ovo priznanje veoma značajno jer mu je dodeljeno kao predstavniku Republike Srpske i srpskog naroda, što ukazuje na prijateljske veze dva naroda i posvećenost Izraela saradnji sa prijateljima.

Naveo je da će krajem godine biti upriličena promocija odlikovanja u Izraelu, te da bi na ceremoniju kojoj će prisustvovati, trebalo da dođe i bivši američki predsjednik Donald Tramp, takođe dobitnik ovog visokog priznanja.

Dodik je podsetio i na značaj Ordena Jerusalemske patrijaršije koji mu je uručio patrijarh jerusalemski Teofil Treći, dodajući da će Republika Srpska donirati određena sredstva Patrijaršiji.

Istakao je da mu je patrijarh Teofil Treći tokom susreta govorio o tome da je počeo zahtevan posao, koji vekovima niko nije uradio, a to je restauracija Crkve Svetog groba.

"Imajući u vidu da je to svetsko mesto, odlučio sam da u ime Republike Srpske u tu svrhu dodelimo određeni iznos i pomognemo taj posao. Mislim da je veoma značajno da Republika Srpska učestvuje u takvoj aktivnosti", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Izrael ne dozvoljava da nestane sećanje na stradanje Jevreja, odnosno da su i država i narod posvećeni očuvanju kulture sećanja.

"Mi Srbi smo najstradalniji narod, ali nikada nismo uspeli da napravimo ono što Jevreji imaju, Jad Vašem", dodao je Dodik koji je u okviru posete Izraelu obišao i Memorijalni centar mučenika holokausta i junaka.

O skandalu u PSSE pročitajte OVDE.

Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA