Najnovije

STRANI AMBASADOR POSTAO ČLAN VLADE: Ukrajina u tuđim institucijama

Ukrajina poslala u Varšavu novog ambasadora, koji je nasledio Andrija Deščicu, po mnogima neformalnog člana kabineta Mateuša Moravjeckog.

Ukrajina (Foto: Ambasada Ukrajine u Sarajevu)

Novi ukrajinski ambasador u Poljskoj Vasil Zvarih pre nekoliko nedelja i zvanično je započeo svoju diplomatsku misiju. Poput svog prethodnika u Varšavi Andrija Deščice i Andrija Melnika, doskorašnjeg ukrajinskog ambasadora u Berlinu, Zvarih pripada uticajnom „diplomatskom” lobiju sa Lavovskog univerziteta, inače jednom od uticajnijih u redovima postmajdanskih evroatlantskih vlada u Kijevu. Zvarih neće imati nimalo lak diplomatski zadatak da dodatno unapređuje veze s Poljskom nakon gotovo osmogodišnje misije veoma aktivnog Deščice, kome je, inače, poljski predsednik Andžej Duda uručio visoko odlikovanje za zasluge u razvoju bilateralnih odnosa.

Dobri poznavaoci unutrašnjih prilika u vladi premijera Mateuša Moravjeckog smatraju da je doskorašnji ukrajinski ambasador u Varšavi u jeku rata postao i njen „neformalni član”, s obzirom na intenzitet svojih diplomatskih veza i medijsku prisutnost. U tom pogledu, diplomatska misija Deščice u potpunosti odudara od neslavnog ambasadorskog mandata njegovog kolege Melnika u Nemačkoj, koji je izazvao ozbiljan spoljnopolitički incident i po hitnoj proceduri bio opozvan iz Berlina. Melnik je krajem juna izazvao skandal izjavom o Stepanu Banderi, negirajući da je ovaj vođa ukrajinskih nacionalista za vreme Drugog svetskog rata bio odgovoran za ratne zločine nad Jevrejima i Poljacima. Politička i intelektualna javnost u Poljskoj, inače u potpunosti proukrajinski opredeljena od početka rata, s velikom uznemirenošću primila je Melnikove poruke o masovnim progonima Ukrajinaca u međuratnoj Poljskoj, „koja je, takođe, za Ukrajince bila isti neprijatelj kao nacistička Nemačka i SSSR”.

Ova situacija predstavljala je prvi ozbiljniji diplomatski ispit za ukrajinskog ambasadora Zvariha u Poljskoj. Nakon hitne odluke ukrajinske strane o povlačenju Melnika iz Nemačke, ali i njegovom imenovanju za zamenika ministra spoljnih poslova, Zvarih je javno podržao izjavu poljskog šefa diplomatije Zbignjeva Raua u kojoj je zahvalio ukrajinskom kolegi Dmitru Kulebi „za brzu intervenciju”. Rau je, pored toga, ocenio da „Poljska i Ukrajina zajedno moraju da se suoče kako s pokušajima provokacija tako i s nedostatkom razboritosti i odgovornosti”, što je umnogome odudaralo od vrlo oštrih ocena poljskog predsednika Andžeja Dude o „etničkom čišćenju Poljaka u Voliniji tokom četrdesetih godina”. Uviđajući značaj diplomatskog skandala, ukrajinska strana inicirala je novo obraćanje Melnika poljskoj strani. Ovoga puta Melnik se obratio „poljskim prijateljima” u pokajničkom tonu „u znak sećanja na sve poljske žrtve tokom Drugog svetskog rata, tokom tiranske vladavine nacista i Sovjeta”. Ovaj diplomata posebno je istakao da niko neće moći da stvori razdor između Poljaka i Ukrajinaca i rekao da „retrospektivno žali zbog svojih ranijih emotivnih izjava”.

Prateći smernice svoje vlade u najnovijim događajima, ambasador Zvarih je pored Pjotra Glinskog, potpredsednika vlade Poljske i ministra kulture, prisustvovao otvaranju izložbe poljskog naoružanja. Na izložbi u Muzeju vojske Poljske predstavljeno je, pored istorijskog, i savremeno naoružanje koje je Poljska isporučila Ukrajini tokom ove godine. Jedan od značajnijih zadataka za ukrajinskog ambasadora u Varšavi odnosi se na nastavak saradnje s poljskom stranom povodom humanitarnih poslova. U poslednjih nekoliko nedelja broj ukrajinskih izbeglica u Poljskoj smanjio se za oko 100.000 i trenutno iznosi oko 1,9 miliona ljudi. Međutim, i dalje dnevno u Poljsku pristiže oko 25.000 izbeglica, dok je 30.000 onih koji se vraćaju u Ukrajinu ili odlaze u druge zemlje. Zvarih je već imao sastanke sa ambasadorima SAD, Velike Britanije, Kanade i drugih zemalja NATO-a koje su i najaktivnije u pružanju vojne i finansijske podrške Ukrajini. Ovog diplomatu očekuju i razgovori u poljskim privrednim forumima, u kojima će se detaljnije operacionalizovati deo planova EU o posleratnoj obnovi Ukrajine.

Nakon gotovo pet meseci od početka rata, Poljska i Ukrajina uspostavile su vrlo visok i intenzivan nivo saradnje, a zvanična Varšava predstavlja ključnog lobistu za ukrajinske interese u ekonomskim i političkim forumima EU. Pored toga, obe države su, od početka godine, značajnije razvile odnose sa SAD i Velikom Britanijom, dok su uglavnom saglasne u kritikama poteza nemačke vlade prema ratnim zbivanjima u Ukrajini. U tom pogledu, i poljska vlada, i ambasador Zvarih s pažnjom će propratiti dolazak visokopozicioniranog diplomate Tomasa Bagera kao novog nemačkog ambasadora u Varšavi.

O ubistvu poljskog MMA borca u Ukrajini pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA