Najnovije

PAJOVIĆ: Raskrinkan pakleni anglosaksonski plan uništenja Rusije

Zapad se vratio svojoj staroj ideji: ukoliko Rusiju nije moguće pobediti sankcijama ili ratom, nju treba likvidirati suptilnijim metodom – upotrebom tzv. pete kolone. Ideja nije nova, jer se Rusija u svojoj istoriji više puta susretala sa sličnim perfidnim pokušajima uništenja svoje državnosti. 

Foto: HelmKast

Piše: dr Ivan Pajović

Zapad je danas u situaciji kada ne zna šta da radi sa tzv. večitim ruskim problemom. Drugim rečima: ako nema Rusije – nema ni problema za Zapad. Međutim, kako likvidirati nuklearnu super-silu? Spolja je to očigledno nemoguće, dakle jedini način je iznutra, rukama stanovnika same Rusije. 

Pokušaji „šarenih revolucija”, tj. nereda i unutrašnjih prevrata koji bi doveli na vlast prozapadne kadrove, a koji bi sami rascepkali Rusiju ili je preobrazili u nekakvu konfederaciju nisu uspeli, zapravo završili su se katastrofalno po planere. U jednom momentu ovim planerima se činilo da su sa namerom uspeli 1991. godine, kada se raspao SSSR. Međutim, na njihovo iznenađenje, umesto da prestane da postoji, Rusija je posle izvesnog vremena stala na noge, ekonomski ojačala i počela da vraća svoje istorijske teritorije. 

Anglosaksonski protivnici Rusije ništa ne žele da rade sami, već svoju zamisao žele da sprovedu ruskim rukama, pre svega snagama regionalnih separatista i političke emigracije – baš isto onako kao što su to pokušali u vreme Prvog svetskog rata i Februarske revolucije. Upravo se ponovo igra na kartu takvog scenarija. Oni pokušavaju da formiraju ideološku i organizacionu bazu budućeg konačnog uništenja Rusije. Nedavno je u Pragu održan „Drugi forum slobodnih naroda Rusije”. Među učesnicima i gostima bili su prisutni bivši poljski i ukrajinski ministri inostranih poslova, dva bivša poslanika Dume, Ponomarjov i Gudkov, a takođe i desetine veoma aktivnih emigranata koji pretenduju da budu predstavnici raznih naroda Ruske Federacije, od Baškira i Burjata, do Čečena i Kalmika. Prisutni su bili i evropski i američki gosti. Kristalno je jasno sa kakvom se namerom održava forum ovakvog tipa.

Tema ruskog imperijalizma na Zapadu je ponovo postala aktuelna i od njega treba „spasavati” i samu Rusiju. A to zamišljeno „spasenje” zapravo nije ništa drugo nego likvidacija. Na kartama koje su bile predstavljene na Forumu prikazan je nekakav Savez država slobodne Rusije. Jasno je da je to samo nečija fikcija, međutim uočava se da je ruska teritorija predstavljena kao podeljena na 19 ili čak i više država, pri tom ne samo po nacionalnom, već i teritorijalnom kriterijumu. Osim nezavisne Mordovije i Altaja, Kalmikije i Tuve, pojavljuje se i nekakva Severno-kavkaska federacija, Uralska republika, Sibirska republika, Batička republika, Dalekoistočna republika, čak i Ruska republika (!!!). U drugim varijantama podele Rusije figurira nekoliko federacija: Sibirska, Baltička, Uralska, Povolžje.

Šta je sve neophodno učiniti da bi se dostigli postignuti ciljevi? I na to pitanje učesnici Foruma dali su svoj odgovor. Potrebno je čitavo mnoštvo de-...: deimperijalizacija, dekolonizacija, deputinizacija, demilitarizacija, denuklearizacija (tj. nuklearno razoružavanje). U jednoj od publikacija Foruma spomenuto je još jedno de-...: derašifikacija (što u prevodu na jezik normalnih ljudi znači ništa drugo nego derusifikacija). Ipak, u konačne zvanične dokumente Foruma ovaj termin nije ušao, jer je očigledno previše zlonameran. 

U svakom slučaju, namera je jasna: spasiti Rusiju od Rusa. Ali kako? Pa za početak pomoći Rusima da se više ne osećaju delom ruskog naroda, kao što je to učinjeno propagandno-političkim metodama u Ukrajini sa Malorusima i etničkim Rusima. Po njihovoj zamisli, Rusi treba da se pretvore u Sibirce, Kozake, Moskovljane, Kubanjce, Baltijce… Sve se to može učiniti! Potrebni su samo snaga, vreme i propaganda (i dolari, puno dolara). Međutim, najznačajniji uslovi su odsustvo jake ruske centralne vlasti i slom duha ruskog naroda. Uz ispunjenje ova dva uslova za nekoliko desetleća svi Rusi će postepeno biti pretvoreni u neruse. 

U ovom momentu samo od Rusa i njihovog odnosa prema sopstvenoj zemlji zavisi rezultat testa izdržljivosti nacionalnog jedinstva. Predsednik Putin je odavno započeo proces nacionalizacije društvene elite, tj. formiranje nacionalno misleće elite, naročito ga ubrzavši posle 2014. godine. Sada se taj proces ubrzava sve većim tempom i u tome nema nikakvog ugrožavanja interesa malih naroda Ruske Federacije. Kao i do sada, u Rusiji će postojati neometane mogućnosti očuvanja i razvoja njihove kulture i jezika. Ukoliko bi bila izvedena derusifikacija Rusa, srušila bi se cela Rusija zajedno sa svim drugim narodima koji u ovoj zemlji žive i koji je osećaju kao svoju. 

Rusija se danas suočava sa velikim izazovima i iskušenjima. Pored oružanih borbi i sankcionog rata, očigledno je da će se ubuduće suočavati i sa neprijateljskim pokušajima unutrašnjeg podrivanja državnosti.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA