Najnovije

SRBIMA ODUZIMAJU DOKUMENTE I DAJU PRIŠTINSKE AUSVAJSE: Novi eksperiment lažne države

Na tri dana do 1. avgusta i najavljenog uvođenja nove Kurtijeve mere reciprociteta, ovoga puta u pogledu srpskih ličnih dokumenata i ukidanja registarskih oznaka, Srbi na severu Kosova nemaju konkretne informacije na koji način će Priština pokušati da sprovede ovu odluku i šta to sve tačno podrazumeva u praksi.

Kosovska Mitrovica (Foto: Jutjub)

Na sajtu Kosovske policije dato je zvanično saopštenje, u kojem je navedeno da je Policija Kosova izvršila sve potrebene pripreme da građani dobiju dokument za ulazak –izlazak.

Svima koji dođu na administrativne prelaze sa ličnom kartom Republike Srbije, kako je najavljeno, biće uručen deklaracioni list koji će na prostoru Kosova važiti 90 dana.

Date su i neke smernice o ovom dokumentu. Vidljivo je da se u navedenim novim pravilima izrazito insistira na rečima "država, državni i Republika".

Tako piše da će "svako lice koje se pojavi s namerom da pređe državnu granicu Republike Kosovo od 1. avgusta 2022. godine sa ličnim dokumentom izdatim od strane vlasti Srbije, biti opremljeno sa ulaznim/izlaznim dokumentom.

Dalje se navodi:

• Dokument za ulazak/izlazak zamenjuje lični identifikacioni dokument prilikom ulaska i kretanja na teritoriji tzv. Republike Kosovo, kao i za upotrebu u državnim institucijama Republike Kosovo.

• Dokument za ulazak/izlazak će se izdavati na svim kopnenim i vazdušnim graničnim prelazima.

• Dokument za ulazak/izlazak ima rok važenja od devedeset (90) dana.

• Sa ulazno-izlaznim dokumentom biće opremljena i lica mlađa od 16 godina, koja nemaju identifikacioni dokument, pod uslovom da sa sobom imaju sertifikat (izvod) rođenih sa fotografijom"

Međutim, još nije poznato kako će taj dokument da izgleda i koja će biti prava onih kojima će biti uručen na administrativnim prelazima.

Zabrinutost građana je opravdana jer ih niko nije uputio u samu proceduru, šta dobijaju, a šta gube onog trenutka kada uzmu dokument Prištine, a "odreknu" se lične karte koje je izdala Republika Srbija i koja je priznata u celom svetu.

Tim povodom, u poslednjih nekoliko dana, naš portal je bezuspešno pokušao da dobije pojašnjenje od relevantnih institucija.

Portparol Kosovske policije Baki Keljani nije odgovorio na pozive redakcije, dok u službenici u policijskim stanicama na severu nisu dobili bilo kakve instrukcije.

Već sada je jasno da će uz ovu odluku dobro poznati problemi nastaviti da se gomilaju. A tih problema je mnogo.

Srbi na Kosovu koji su rođeni u centralnoj Srbiji jako teško dolaze do kosovskih dokumenata, a mnogi brakovi koji su sklopljeni u opštinama na severu Kosova nisu priznati od strane prištinskih institucija.

Tako na primer supružnici koji su se venčali u sistemu Republike Srbije da bi došli do kosovskih dokumenata moraju da donesu potvrdu da nisu u braku. Ostaje im jedino da se razvedu pred organima Srbije, a da se onda prijave za venčanje na Kosovu. 

Srbi na Kosovu koji su, u posledenjih osam godina položili vozački ispit u srpskim auto školama, nemaju mogućnost da preuzmu kosovsku vozačku dozvolu. Još 2014. godine istekao je rok da oni koji oni poseduju vozačke dozvole Republike Srbije uzmu kosovsku vozačku. 

Novim ukazom Vlade u Prištini nije objašnjeno šta će biti kada prođe 90 dana i kada ti novi dokumenti isteknu?

Kako će ljudi koji imaju srpska dokumenta nastaviti sa svojim životom na Kosovu? 

Da li će dobiti dokumenta koja ni do sada nisu mogli da dobiju dok ne prođu kroz procedure koje ih u potpunosti diskriminišu ? 

Ili će možda biti deportovani u Srbiju jer nisu "državljani Kosova"?

I dok iz Prištine poručuju da je sve spremno za primen u uredbe, građanima srpske nacionalnosti koji poseduju srpska dokumenta ništa nije jasno i pitaju se da li ih čeka sudbina Jevreja iz Drugog Svetskog rata.

Da li će da se kriju u svojim kućama jer nemaju "ausvajs" ili da vezuju žute trake kada dobiju novi dokument Prištine?

Novi eksperiment sa Srbima ponovo će okupiti veliki broj kamera i posmatrača iz raznih međunarodnih misija.

Svojevrsni rijaliti šou čeka svoj, ko zna koji po redu, nastavak. Ako znamo da pšrisustvo prištinskih specijalnih jedinica na severu već mesecima izaziva velike tenzije, s pravom postoji velika zabrinutost kako će se sada sve ovo odraziti na bezbednost svih u srpskim opštinama.

Oni koji sede u foteljama u Prištini i Briselu će, umesto pokušaja da spreče posledice, o njima razmišljati tek kada do njih dođe.

A, uvek ih je bilo kada su se povlačili jednostrani potezi.

O progonu Srba u Rijeci pročitajte OVDE.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA