Najnovije

POLJANSKI: Isporučujući oružje Ukrajini, Zapad pomera liniju bezbednosti još dalje na zapad

Zapad će nakon završetka specijalne vojne operacije u Ukrajini morati da živi i sarađuje sa Rusijom, a uslovi svega toga upravo se određuju, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski na današnjoj sednici Saveta bezbednosti o Ukrajini.

SB UN (Foto: RIA Novosti)

"Isporučujući Ukrajini artiljerijske sisteme dalekog dometa i višecevne bacače raketa, vi zapravo pomerate uslovnu liniju bezbednosti koja je neophodna za miran razvoj regiona Donbasa još dalje na zapad, čime se preciziraju ciljevi i zadaci naše specijalne vojne operacije. Zamislite se nad tim, kao i nad onim da ćete nakon završetka operacije, ovako ili onako, svejedno morati da živite zajedno sa nama i da sarađujete", naveo je Poljanski, a prenosi Sputnjik.

Takođe je kazao i da je Rusija ostvarila značajne pomake u ispunjavanju zadataka specijalne vojne operacije, a potpuno oslobođenje Donbasa je samo pitanje vremena.

Naglasio je i da su oslobođenjem Severodonjecka i Lisičanska, ruske oružane snage i jedinice DNR i LNR uspele da u potpunosti oslobode teritoriju LNR.

Prema njegovim rečima, napad Oružanih snaga Ukrajine na istražni zatvor u Jelenovki u Donbasu samo će podstaći proces predaje mobilizovanih Ukrajinaca u zarobljeništvo.

"Kijevski režim pokušava da se osveti čak i svojim vojnicima koji su postali svesni besmislenosti ispunjavanja zločinačkih naređenja i predali su se kako bi dobili šansu za iskupljenje i miran život", istakao je Poljanski.

Kako je saopštio Štab teritorijalne odbrane samoproglašene DNR u ukrajinskom granatiranju zatvora u Jelenovki, u Donjeckoj Narodnoj Republici, poginula su 53 zarobljena pripadnika ukrajinskog nacionalističkog bataljona "Azov", a 75 je ranjeno.

Poljanski je na sednici Saveta bezbednosti pokazao fotografiju dece koja su, kako navodi Moskva, poginula kao rezultat granatiranja ukrajinske vojske iz oružja koje Kijevu isporučuje Zapad.

Dodao je da je zapadno oružje omogućilo Kijevu da gađa gradove i sela duboko iza linije fronta, zbog čega i stradaju deca.

Diplomata se još osvrnuo na Istanbulski sporazum o ukidanju ograničenja na izvoz ruskih proizvoda, kao i saradnju Rusije prilikom izvoza ukrajinskog žita i istakao da Moskva smatra da će uskoro doći do realizacije ovog sporazuma u punom obimu.

Diplomata je, takođe, dodao da raspoređivanje vojnog tereta i objekata u luci u Odesi ne doprinosi uspešnoj realizaciji prehrambenog sporazuma.

On je naglasio da će ruske snage nastaviti da uništavaju takvu robu i objekte, kao što je to bilo urađeno 23. jula kada su uništeni ukrajinski vojni brod i skladište protivbrodskih raketa "harpun" koje je isporučila Amerika.

Poljanski je istakao i da ništa u potpisanom memorandumu ne sprečava Rusiju da nastavi sa demilitarizacijom Ukrajine.

O osveti koju je najavio '’Azov'’ pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA