Najnovije

RUSIJA OTVARA NOVI FRONT PROTIV SAD: Da li je ovo početak bitke za Afriku?

Ruski partneri, uključujući afričke zemlje, dobro su svesni da svaki član svetske zajednice čije se delovanje SAD-u ne dopada može da potpadne pod sankcije, ali im se može odupreti, na primer, prelaskom na obračune u nacionalnim valutama, saopštio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Afričke zemlje, i ne samo afričke zemlje, naši drugi sagovornici... dobro znaju da svaki član svetske zajednice, ako se ponaša na način koji ne odgovara Amerikancima ili izaziva njihovo odbijanje, može da potpadne pod njihove sankcije“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje kako su afrički partneri reagovali na upozorenje o mogućnosti zamrzavanja njihovih rezervi od strane zapadnih zemalja.

On je dodao da ovu ideju već čvrsto „odbijaju svi“. Takvim zemljama je moguće pomoći – danas je na razmatranje liderima afričkih zemalja podnet predlog da se pređe na obračune u nacionalnim valutama.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, SAD namerno podižu nivo globalne tenzije. Završetak Hladnog rata i percepcija zapadnih političkih i vojnih elita o sebi kao pobednicima u blokovskoj konfrontaciji je okončana, usadili su im lažno uverenje da se demokratija može primeniti. To je podstaklo SAD i NATO da promovišu svoju hegemoniju i ideološki kolonijalizam kršeći međunarodno pravo, koristeći vojnu silu za postizanje svojih ciljeva.

Zašto je pogođen zatvor u kojem se nalaze pripadnici puka '’Azov'’, saznajte OVDE.

Izvor: Vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA