Najnovije

VUČIĆ: ”Preklinjem za mir, ako ga Albanci neće - Srbija će pobediti”

Uprkos potpisanim sporazumima, vlast iz Prištine nameće stvari na koje nema pravo, pre svega narodu na severu Kosova, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u današnjem obraćanju javnosti.

Foto: predsednik.rs

Situacija za naš narod na Kosovu i Metohiji je veoma komplikovana i složena, naveo je Vučić, koji, kako je rekao, misli da nikada Srbija nije bila u složenijoj situaciji nego danas.

„Doneli su odluku da nameću stvari na koje nemaju pravo, pre svega narodu na severu Kosova. Oni su poslali svoje jedinice sa 21 tonom goriva na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, sa željom da zaustave sve one koji imaju srpske lične karte. To treba da počne večeras u ponoć“, naglasio je Vučić.

Prema njegovim rečima, Albanci se pozivaju na Sporazum o slobodi kretanja, tačku tri, iz 2011. godine, prema kom obe države mogu da biraju koje će dokumente koristiti građani trećih država za prelazak administrativne granice.

„Neki bi rekli da to ne treba da stvara neki problem. Albanci su jedinstveni i pozivaju se na sporazum koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri, iako je iz sporazuma nedvosmisleno jasno da se zabrana ne odnosi na Srbe sa severa KiM, već na one koji su u tranzitu“, rekao je predsednik Srbije.

Upravo zbog toga, Vučić kaže, taj sporazum ne bi trebalo da važi za građane sa severa Kosova.

Naredni problem tiče se tablica, kaže Vučić. Prema njegovim rečima, Srbija prihvata važenje KS registarskih tablica, ali „Priština danas želi da kaže da ne postoje više KS tablice, jer kažu da su suverena država i zato ukidaju KS tablice. Možete da imate samo RKS tablice i ne možemo da dozvolimo KM tablice“.

„Mogu danas da zamolim Albance da se urazume i Srbe da ne nasedaju i ne učine ništa što dovodi do sukoba. Molim i predstavnike moćnih i velikih zemalja koje priznaju nezavisno Kosovo da malo vode računa o međunarodnom pravu i ne dozvole da njih štićenici izazovu sukob. To je moja molba, moja velika molba, ali odmah da kažem, predaje neće biti i pobediće Srbija, drznu li se da krenu u progon, maltretiranje i ubijanje Srba, Srbija će pobediti“, rekao je Vučić.

Kako je istakao, on moli i kumi za mir.

„Ako Albanci neće mir, Srbija će pobediti“, zaključio je Vučić.

Izvor: Danas onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA