Najnovije

KIJEV I AMERIKANCI SPREMAJU KONTRAUDAR: Na zapadu Ukrajine se formira nova armija

Severno od Harkova vode se intenzivne borbe. Sa nekih pozicija ruske vojske grad se već „dobro vidi“.

U prvom približavanju tom gradu, ruski oklopni klinovi su se pod zaštitom avijacije probijali putevima. Sada se gradu primiče – front.

Iza ruskih vojnih jedinica, koje napreduju, idu pripadnici Nacionalne garde (žandarmerije). I, u svakom oslobođenom mestu se formira vojno-civilna administracija.

Savezničke snage Rusije i armija dveju donbaskih republika sasvim su se primakle Slavjansku i Kramatorsku koje kijevska hunta ima nameru da brani “kao Mariupolj”.

Periferija Slavjanska već oseća udarnu moć ruskih haubica.

Puna opsada će početi čim padne Seversk, za koji se vode borbe, a armija Luganske Republike bude prebačena na «donjecki front». Deo prema Avdejevski, a deo prema Kramatorsku.     

Sami Ukrajinci su sa svojih pozicija jutros tukli širi centar Slavjanska, pa je izvesno da će pokušati da za to optuže Rusiju.

Sa oslobađanjem Lisičanska, cela teritorija LNR prešla je pod kontrolu Luganska, pa će ceo njen Drugi korpus «bratski ratovati na strani DNR». 

Uprkos svemu, Kijevu govore o „avgustovskoj kontraofanzivi“. Prvo su tvrdili da će uslediti u julu.

Namera Pentagona i vrhuške NATO je da na zapadu Ukrajine i u Poljskoj formiraju tzv. ukrajinsku rezervnu armiju. Radi toga su u Lavov stigli američki generali i pukovnici koji su prethodno formalno napustili vojnu službe. Većina ima između 45 i 50 godina.

Sada, međutim, više ne govore o kompletnoj armiji već o korpusu, a to je 30-35 hiljada vojnika.

Po jednoj verziji, mogli bi pokušati kontraudar od Harkova prema Kupjansku. A po drugoj: iz Dnjepra ili Krivog Roga preko Zaporoške oblasti prema Azovskom moru.

U svakom slučaju, oko Harkova vojni vrh Ukrajine već drži oko 35.000 vojnika.

Nezavisno od ovoga, sasvim je moguće da će bitka za Avdejevku početi istovremeno sa borbama za Slavjansk i Kramatorsk.

Savezničke snage Avdejevku, od koje do Donjecka ima samo 10 km (od susednog utvrđenog naselja Peski – još manje), neće atakovati «sa čela». Zato je već zaobilaze sa severa i jugozapada.

U bitkama za Mariupolj i Volnovahu Ukri izgubili 30-35 hiljada, ali je duž linije Slavjansk-Kramatorsk-Družkovka-Konstantinovka-Avdejevka još ih je oko 100.000.

U momentu početka ruske specijalne operacije, naspram LNR i DNR Ukrajina je imala 120-150 hiljada svojih probranih vojnika.

Da Rusija nije preduhitrila Kijev, ukrajinski napad na Donjeck sa njegovih 900.000 stanovnika i obližnju Makejevku sa 500.000, pretvorio bi se u pravi masakr sa desetinama hiljada ubijenih civila.   

Jer, tada je između Debaljceva i Mariupolja stajao samo Prvi korpus DNR, a to je jedva 15.000 ljudi.

Šojgu je progovorio o najnovijim ruskim raketama. Više o tome saznajte OVDE.

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA