Najnovije

TREBA LI SRBIJA DA BRINE ZBOG NATO TRUPA U BOSNI? Ovo su ciljevi Velike Britanije na našim prostorima!

NATO trupe pojačavaju svoje prisustvo na teritoriji Balkana, što bi moglo da dovede do novih sukoba koji će samim tim rat preseliti na teritoriju Evropske unije.

Foto: mod.gov.rs

Koliko Srbija treba da se brine zbog novonastale situacije u jutarnjem programu Kurir televizije govorili su dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i Milisav Paić, karijerni diplomata.

- Zapad nadmetanje sa Rusijom vidi samo kao njenu potpunu eliminaciju i to je problem. Međutim, to nije moguće. U slaganju novih karata na svetskom nivou mi smo na liniji vatre, jer smo sa Rusima tradicionalno dobri. Treba stalno podsećati da nas Rusija nikada nije napala i da je ona naš prijatelj. U narednom periodu će biti sve manje moguće da se uticaj Rusije istisne sa ovih prostora. Ako vam neko šalje pozitivne vibracije i to čoveku prija - kaže dr Ilija Kajtez.

Milisav Paić je istakao da maligni uticaj u Evropi dolazi od strane zapada, jer oni žele da uvedu jednoumlje, a manje zemlje to slepo slede, čak i na svoju štetu.

- EU ima odnos prema zapadnom Balkanu kao nekoj vrsti polukolonije. U Nemačkoj industrija ne može da funkcioniše bez naših radnika i oni vrše jednu vrstu depopulacije ovih prostora. Vode jednu neiskrenu politiku kojom pokušavaju da maglovitim izjavama zamažu oči zemljama zapadnog Balkana. Vode jednu politiku dvostrukih standarda gde su vođeni samo svojim interesom - kaže karijerni diplomata.

Kajtez je istakao da prisustvo NATO trupa u Bosni treba da nas otrezni.

- Velika Britanija je izašla iz Evrope, da bi je zajedno sa Vašingtonom rušila. Ona se pojavljuje kao samostalni igrač, a mi nikada nismo imali sreće sa njima, s obzirom na to da su se oni uvek pokazivali nama kao lažni prijatelji. Mi smo 30 godina bili izloženi svim mogućim i nemogućim eksperimentima i izdržali. Nema šta nam nisu radili, a mi smo i dalje bili predgrađe onoga što se zove multipolarni iliti sloboni svet, mislim da ne bi bilo mudro da sada menjamo strane. Evropa i Amerika neće više biti alfa i omega na svetskoj sceni. Mi treba da radimo ono što smo do sada radili i da kupimo vreme za sebe - kaže dr Ilija Kajtez.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA