Najnovije

PAJOVIĆ: Nagli pad vrednosti akcija Gazproma u korist ruske države

Da li je moguće da pad vrednosti akcija najveće ruske državne kompanije, koja prihoduje desetine milijardi dolara, ne bude na štetu ruske države? Koliko god paradoksalno zvučalo, odgovor je: da, moguće je!

Foto: Helmkast

Piše: dr Ivan Pajović

U medije je stigla vest da je vrednost akcija najveće ruske kompanije Gazprom za samo jedan sat na berzama pala za čitavih 30%. Naravno, odmah se postavlja pitanje – koliko je to loše ili čak opasno za Rusiju. Gazprom je ne samo najveća kompanija, već i glavni oslonac ruske ekonomije. Čitavih 16% ruskog budžeta puni se iz Gazpromovih izvora prihoda. Stoga je vest o padu vrednosti akcija ovog privrednog giganta izazvala nedoumice i strepnju.

Pre svega treba sagledati kuda ide novac od prihoda koje ostvaruje Gazprom. Prihod se distribuira na sledeći način: prvi deo odlazi na troškove eksploatacije, skladištenja, transporta itd, zatim za izgradnju postrojenja, kupovinu opreme, tehnike, plaćanje električne energije i zarade zaposlenima. Drugi deo odlazi na poreze, na koje odlazi oko 40% od ukupnih prihoda. Taj novac se sliva u državnu kasu, a odatle se raspodeljuje brojnim budžetskim korisnicima. Treći deo je dobit, a njom Gazprom raspolaže prema sopstvenim odlukama, preciznije rečeno odluke donosi savet direktora u kom pravcu usmeriti novac od dobiti. Stavki trošenja dobiti u suštini i nije mnogo. Kao prvo, isplata dividendi akcionarima; drugo – uplate u dobrotvorne svrhe, a treće su investicije, npr. nalaženje novih izvora gasa. Ogorman deo dobiti Gazprom upravo troši na ove dve poslednje stavke: dobrotvorne svrhe i investicije; na njih otpada čitavih 75% dobiti. Ostalih 25% (ponekad ipak i 30–35%, u zavisnosti od odluka uprave) dobijaju akcionari Gazproma u vidu dividendi.

Zanimljivo je pitanje ko su srećnici koji raspolažu akcijama ovog privrednog giganta. Akcionara Gazproma ima veoma puno, ukupno oko milion, i pravnih, i fizičkih lica. Većina akcionara raspolaže sa malim brojem akcija. Najkrupniji vlasnik akcija je država, sa udelom od 50,23%. To znači da Gazprom ne plaća samo državi poreze (40% od prihoda), već isplaćuje još i 50% od svih dividendi. Ostalih 50% raspodeljuje se na sledeći način: 16% akcija u vlasništvu je stranih građana, 34% u vlasništvu građana i pravnih lica Ruske Federacije.

Zbog astronomski visokih cena gasa Gazprom ove godine ostvaruje ogromne prihode. Toliko ogromne da su u ovoj godini samo dividende na akcije obračunate na oko 22 milijarde dolara. Rukovodioci Gazproma su u maju ove godine saopštili da će ovaj iznos biti podeljen svim akcionarima, što je među njima izazvalo pravu buru oduševljenja. Posle objavljivanja ove vesti, vrednost akcija Gazproma naglo je uzletela, bukvalno za nekoliko sati njihova cena je skočila za 10%.

Za vlasnike akcija sve je izgledalo prosto bajkovito. Međutim, u Kremlju su zaključili da takva raspodela prihoda nije pravilna, posebno što ne mali deo odlazi u ruke stranaca. Zato je po hitnom postupku donet zakon po kom Gazprom mora platiti državi dodatni porez koji se podudara sa visinom isplaćenih dividendi.

Posle ove odluke Gazprom je objavio da se u ovoj godini dividende neće isplaćivati, jer za njih nema novca – sav novac odlazi u državnu kasu. Razočarani akcionari odmah su počeli da rasprodaju svoje akcije, pa im je berzanska cena pala za čitavu trećinu (sa 300 rubalja po akciji na 200). Sve se to odigralo u toku samo jednog sata.

Ovakav pad vrednosti akcija sa aspekta berzanskog poslovanja može se smatrati strašnim. Ali – da li je to dobro ili loše za Rusiju? Ako bi dividende bile isplaćene, država bi od njih dobila samo 50%, onoliko sa koliko akcija raspolaže.

Ostatak novca otišao bi strancima i sitnim investitorima, kojih ima mnoštvo. Ovako – sav novac odlazi državi, doduše ne u vidu dividende, već u vidu novouvedenog poreza. Suština je u tome da će se u ruski državni budžet dodatno sliti više od 600 milijardi rubalja.

Što se tiče samog Gazproma, pad vrednosti akcija neće ga nikako ugroziti, jer će eksploatacija i prihodi ostati isti. Gigant će, kako je radio do sada, raditi i od sada. Gubitak su osetili isključivo akcionari. Logika ruskih vlasti je pre svega da deo novca više ne odlazi izvan zemlje na račun stranih investitora, kojih je, kako je već rečeno, 16%. Što se tiče domaćih akcionara, država će prikupljeni novac ionako distribuirati svojim građanima preko budžetskih rashoda, tako da će deo tog novca ipak doći i do njih.

Ova mera, koliko god delovala nepravedno prema malim akcionarima, usmerena je na sprečavanje oticanja kapitala iz zemlje i njegovo usmeravanje na unutrašnja tržišta i unutrašnje potrebe. Ona je, nema sumnje, i specifičan vid vođenja sankcionog rata protiv Zapada. Prema tome, pad vrednosti akcija Gazproma nije od suštinskog značaja, jer neće ugroziti korporaciju, a ojačaće fiskalnu moć ruske države. Dopalo se to nekome ili ne.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA