Najnovije

ABAZOVIĆ: Rušenje Vlade je podrška ruskom uticaju

Na današnjoj sednici Vlade Crne Gore na dnevnom redu naći će se Temeljni ugovor sa SPC. Kako saznaje TVCG, članovi Vlade će se nakon rasprave izjasniti o Predlogu ugovora. Premijer Crne Gore Dritan Abazović je rekao da je sa više adresa dobio poruku da je rušenje Vlade je direktna podrška ruskom uticaju u Crnoj Gori.

Dritan Abazović (Foto: Jutjub)

Ministar pravde Marko Kovač kazao je da je usaglašeni tekst ugovora sa SPC u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

"Što je najbitnije u najvećem delu u saglasju sa ugovorima koje je država Crna Gora potpisala sa Katoličkom crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom", istakao je ministar pravde.

Kazao je da nema opasnosti za pravni poredak Crne Gore.

"Radi se o ugovoru o unutrašnjem pravu, koji nema međunarodni karakter. Svaka odredba mora biti u skladu sa zakonom. Sva prašina koja se digla je nepotrebna, ovo je tehnička stvar", rekao je Kovač.

Premijer Dritan Abazović je kazao da je ovo potpuno redovna aktivnost za Vladu i da pitanje ugovora sa SPC nije najveći prioritet za građane Crne Gore.

"Najviše ih interesuje životni standard, da se na najbolji mogući način izvede turistička sezona i žele političku stabilnost", rekao je Abazović.

Abazović je kazao da se u navodno spornom pasusu Nacrta ugovora ne spominje Srpska pravoslavna crkve, već "Hrišćanska Crkva na prostoru Crne Gore da je prisutna od apostolskih vremena i njenog kontinuiteta-misije kroz istorijsko pravoslavno i crkveno ustrojstvo od osnivanja Zetske, Budimljanske i Humske Episkopije Žičke Arhiepiskopije (1219-1220)".

Abazović rekao da ne tvrdi da je tekst perfektan, ali da je u skladu sa Ustavom i zakonom navodeći da je bio sporan i Član 2 vezan za javno pravna-ovlašćenja.

"Čuo sam da se ovo odnosi na prenošenje ovlašćenja države na crkvu. To veze nema, već se odnosi na kanonsko pravo i ustav crkve, između ostalog, da ljudima mogu da izdaju onima koji su se krstili. Ako je to nešto što je problematično, mislim da su takvi komentari zlonamjerni", rekao je Abazović.

Dotakao se i pitanja izgradnje hramova.

"Ovo se odnosi samo na ono što gradi Crkva, sa velikim C, kao jedna od strana potpisnica. Ovo se odnosi na odnose države i ove vjerske zajednice. Ostale mogu urediti odnose sa državom na potpuno identičan način", rekao je premijer.

Abazović je kazao da je sa više adresa dobio poruku da je rušenje Vlade je direktna podrška ruskom uticaju u Crnoj Gori.

Naveo je da je istu poruku dobili i ministri Konjević i Krivokapić, kao i predsednik države Đukanović.

"Stvaranje nestabilnosti je direktno u interesu ruskog uticaja. Ko hoće da je sruši - sretno bilo, samo da se ne skrivamo iz Evrope", poručio je Abazović.

On je rekao da Evropljane pitanje crkve ne interesuje.

Kazao je da pitanje Ugovora sa SPC nije prioritetno, ali da ih vodi ka donošenju odluka za koje treba podrška 49 ili 54 poslanika.

"Ako treba da vagamo, ja biram evropski put", dodao je premijer.

U kom pravcu ide Zapadni Balkan, saznajte OVDE.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA