Najnovije

BLOKIRAN CENTAR NOVOG SADA: Poljoprivrednici imaju tri zahteva

Blokada centra Novog Sada je počela u 8 časova, a kako su kazali predstavnici poljoprivrednika trajaće – do daljeg. Poljoprivrednici su prenoćili u Novom Sadu, a pridružili su im se i poljoprivrednici udruženja Stig iz Požarevca, a tu su i poljoprivrednici iz Nove Pazove koji im pružaju podršku.

Foto: Jutjub

Nakon što su prenoćili u Novom Sadu, a pridružili su im se u poljoprivrednici iz Požarevca i Nove Pazove, Vilova, a najavljen je dolazak demonstranata i iz drugh mesta nakon 10 časova.

Traktori i dalje ostaju ispred Banovine i danas, a  očekuje da će se sutra nekoliko predstavnika poljoprivrednika sastati u Beogradu na pregovorima sa tehničkom premijerkom Anom Brnabić.

Blokiran je deo centra grada od ulice Žarka Zrenjanina do Sonje Marinković.

Kako saznajemo, oni su dobili papir od ministarstva sa ponudom, ali kažu da tu ne piše ništa konkretno, zbog čega se protesti nastavljaju.

„Situacija je takva da ni nama nije jasno. Imamo pet zahteva iz Inicijative, koje smo poslali ministarstvu još pre mesec dana. Sada dobijamo od njih neke nejasne odgovore. Prioritet su nam tri stvari, ukidanje zabrane svih primarnih poljoprivrednih proizvoda, subvencionisanje veštačkog đubriva od 30 do 50 odsto i najvažniji 100 litra dizela po hektaru bez akciza“, kaže Milan Slankamenac.

Prema njegovim rečima, to su tri stvari koje danas moraju biti rešene, ali su od svega dobili samo „dopis o profesionalnim poljoprivrednicim“, te da će se „nešto rešiti za 15 dana, a za nešto se čeka premijerka“, kao i da je sve nejasno.

Paori između ostalog zahtevaju zahtevaju da suncokret bude 700 evra za tonu, s obzirom da je država, kako kažu, „zabrljala u trenutku kada su zabranili izvoz suncokretovog ulja“, nakon čega su proizvođači izgubili kupce i više ne mogu prodaju suncokretovo ulje, kog su se stvorile ogromne zalihe .

„Samim tim srušili su nam cenu . Taj populistički potez urađen je da bi se održavao socijalni mir. Mi to ne želimo da radimo jer smo na ivici opstanka“, kaže za Danas Radoslav Adamović.

Takođe su ostali i pri zahtevu da se prijave protiv poljoprivrednika koji su dolazili na protest ponište.

„Kada se bude donosio agrarni budžet i dalje ćemo se organizovati. Mora da se napravi sporazum. Nemamo više šta da se dopisujemo i da izlaze pokrajinski sekretari. Bili smo kod ministra Nedimovića pre četiri nedelje“, dodaje Slankamenac.

„Već nam je deset puta obećano i ništa nije ispunjeno“, dodaje Adamović.

Dalji koraci su širenje blokada, kako su nam rekli, prvo ka Varadinskom mostu i Jevrejskoj ulici, u zavisnosti od toga kakav će biti odgovor ministarstva.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA