Najnovije

Nove stalne članice SB UN!

NJUJORK - Švedska, Bolivija i Etiopija danas su postale nove nestalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na period od dve godine.

Zgrada UN-a u NJujorku (Foto: JuTjub)

AFP navodi da ukupno treba da se izabere pet novih nestalnih članica SB UN, a ove tri države su danas izabrane u prvom krugu glasanja.
Generalna skupština UN izabraće danas i preostale dve nestalne članice SB UN na period od dve godine počevši od prvog januara 2017. godine.
Nove nestalne članice će zameniti Španiju, Veneceulu, Novi Zeland, Maleziju i Angolu kojima ističe mandat.
Etiopija je bila jedini kandidat za predstavnika Afrike, dok Bolivija menja Venecuelu kao predstavnika Latinske Amerike, piše EfE njuz. 
Kazahstan i Tajland takmiče se za mesto predstavnika regionalnog bloka UN Azija-Pacifik dok se Italija i Holandija bore za preostalo jedno od dva mesta kao kandidati Grupe zapadnih i ostalih zemalja, pošto je Švedska već izabrana.
Za izbor je neophodna podrška najmanje dve trećine zemalja, koje ucestvuju u glasanju u Generalnoj skupštini UN.
Ukoliko svih 193 članice budu učestvovale u glasanju, neophodno je  129 glasova za ulazak u Savet bezbednosti.
Nove nestalne članice će svoj dvogodišnji mandat obavljati zajedno sa još pet nestalnih članica, odnosno Egiptom, Japanom, Senegalom, Ukrajinom i Urugvajem, čiji je mandat počeo 1. januara 2016. godine, kao i sa Rusijom, SAD, Kinom, francuskom i Velikom Britanijom, koje su stalne članice Saveta bezbednosti.
Izbori za Savet bezbednosti se ove godine održavaju po prvi put u junu umesto u oktobru, kako bi se dalo više vremena za pripremu novim članicama.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA