Najnovije

OPASNOST SE NE SME POTCENITI: Kurc ponudio pomoć zemljama Zapadnog Balkana!

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, evropski komesar za proširenje Olivera Varheji i premijeri Zapadnog Balkana održali su danas video konferenciju, na kojoj je centralna tema bila borba protiv pandemije korona virusa, ali su razmatra i pitanja proširenja EU i ilegalnih migracija.

Sebastijan Kurc (Foto: Jutjub)

Ova pandemija predstavlja teško opterećenje po svakog pojedinca, društvo i zdrastvene sisteme, i pokazuje koliko su naša društva i ekonomije povezane, zbog čega moramo našu saradnju još pojačati, tako i po pitanju aktuelne pandemije korona virusa - jedan je od zaključaka video konferencije.

Kurc je ukazao da je neophodno zajedničko suočavanje, kako bi se usporilo širenje virusa, i time sprečilo povećanje pritiska na zdrastvene sisteme. Takođe, naveo je da se opasnost od korona virusa ne sme potceniti i pozvao je na primenu sličnih restriktivnih mera kao što je Austrija učinila.

On je, po pitanju tešnjeg usaglašavanja u borbi protiv pandemije, ponudio zemljama Zapadnog Balkana pomoć Austrije.

Današnji sastanak je, inače, trebalo da bude održan u Beču i da na njemu u fokusu budu dalji koraci za približavanje EU, ali je epidemija korona virusa bila glavna tema.

- Izbijanje COVID-19 vodi ka infekcijama u celoj Evropi i predstavlja jedan od najznačajnijih izazova po naš kontinent u poslednjih par decenija - navodi se u zaključku sastanka putem video linka na kojem su učestvovali premijeri Srbije, Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, kao i premijer privremenih vlasti u Prištini.

Zemlje regiona su se izjasnile za saradnju u suzbijanju ove pošasti i izvestile jedne druge o preduzetim merama za sprečavanje daljeg širenja virusa.

Svoje stanovništvo zapadnobalkanske zemlje i Kurc, pozvale su da slede uputstva i preporuke vlasti.

Početak pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom

Kada je reč o proširenju EU, Kurc i premijeri Zapadnog Balkana izjasnili su se za donošenje odluke EU o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom još tokom marta.

- Podvlačimo potrebu da EU još u martu donese odluku o početku pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijiom - navodi se u zaključku sastanka.

To je, kako ističu učesnici, od odlučujućeg značaja kako za te dve zemlje, tako i verodostojnost evropske perspektive za ceo region.

U zaključku sastanka pozdravljen je predlog Evropske komisije o novoj metodologiji procesa proširenja.

- Ta metodologija ima potencijal da poboljša verodostojnosti i politički legitimitet procesa, to jest i značaj po stanovništvo regiona. Konkretna pristupna perspektiva je značajna kako bi se obezbedila trajna stabilnost u regionu - ističe se.

Bez Zapadnog Balkana, dodaje se, ujedinjenje Evrope ne bi nikada bilo potpuno, a dalje širenje na jugoistok Evrope je u interesu kako EU, tako i zemalja kandidata.

Tema video konferencije bila je i politika prema migrantima.

Kao i kod borbe protiv pandemije korona virusa, učesnici konferencije žele da saradjuju u borbi protiv ilegalnih prelazaka granica.

- Zajedničke mere su potrebne. Mi smo odlučni u saradnji sa zemljama EU i njenim institucijama da doprinesemo pristupu "Ceo put" (Whole of Route), koji ima u fokusu kompletnu rutu migranata i izbeglica od zemalja porekla, preko zemalja tranzita do zemalja destinacije u EU - navodi se u zaključku sastanka.

Koji je pravi razlog zašto je EU zatvorio granice, pročitajte OVDE!

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA