Najnovije

Glasanje o Orliću podelilo bivšu frakciju POKS-a

Žika Gojković, Vesna Savović Petković i Biljana Dragić podržali su izbor Orlića za predsednika skupštine, a Miloš Parandilović nije, čime je ovaj nekadašnji deo POKS-a praktično izbrisan.

Foto: Sinhua

Na dan kad je biran novi predsednik Narodne skupštine, Vojislav Mihailović je, u raspravi, obavestio sve da, odlukom resornog ministarstva, postoji samo jedan Pokret obnove kraljevine Srbije i da je on njegov zastupnik. Niko od četiri poslanika do tada jedinog legitimnog POKS-a na to nije reagovao, ali su i pomenuta odluka, kao i glasanje njih troje za izbor Vladimira Orlića, dok je jedan od nosilaca izborne liste „Boško Obradović – SP Dveri – POKS – Miloš Parandilović”, Miloš Parandilović, bio protiv, praktično potpuno izbrisali postojanje ovog dela te stranke. To nam je potvrdio i Parandilović.

Za izbor Vladimira Orlića glasala su 154 poslanika, a među njima su bili i Žika Gojković, do odluke Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu lider POKS-a, kao i Vesna Savović Petković i Biljana Dragić. Miloš Parandilović je glasao protiv, a svi su glasali za izbor svih potpredsednika, i onih iz redova vlasti, i iz opozicije. No, glasati za potpredsednike je nešto što je uobičajena i dobra skupštinska praksa budući da se o njima postiže dogovor, pa svi glasaju za sve. Izbor predsednika je već nešto drugo, to, uglavnom, ukazuje i da će oni koji se tako izjasne najverovatnije biti deo parlamentarne većine. Budući da je lista na kojoj su izabrani u predizbornoj kampanji bila ljuta opozicija vlasti i da su njeni predstavnici isticali da će se i u skupštini tako ponašati, „nikakvi dogovori o ulasku u vlast ne dolaze u obzir”, ovo je bilo poprilično iznenađenje.

Tri dana smo pokušavali da od Žike Gojkovića čujemo da li je podrška Orliću znak da će se prikloniti parlamentarnoj većini ili prosto gest neke dobre volje za stvaranje bolje atmosfere, ali nam to nije uspelo. Gojković se prosto nije javljao.

Miloš Parandilović, koji je, stekao se utisak, baš ljut i zbog ovog glasanja, ali i zbog, kako tvrdi, Gojkovićeve uloge u odluci ministarstva, o svojoj odluci da glasa protiv, ali i o odluci kolega da budu „za”, za „Politiku” kaže: „Ja sam bio jedan od dvojice nosilaca liste ’Boško Obradović – Patriotski blok – Dveri – POKS – Miloš Parandilović’ na minulim izborima, a tokom izborne kampanje nastupali smo opoziciono i dali reč biračima da ćemo biti opozicija u parlamentu. Ja sam svoju reč održao. Zbog čega Žika Gojković nije održao svoju reč i zbog čega je povukao papire iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, prepuštajući tako POKS Vojislavu Mihailoviću, kakav je to dil i s kim, morate da pitate njega, ukoliko bude želeo da priča, a ne verujem da hoće.”

NJegovo pominjanje Gojkovićevog „povlačenja papira” iz ministarstva možda objašnjava zašto nije bilo nikakve reakcije na Mihailovićevo obaveštenje poslanicima, a o čemu se tu radi, Parandilović kaže: „Žika Gojković je otišao u ministarstvo i povukao papire o sporu oko toga ko je zastupnik POKS-a. On se tim potezom povukao iz spora i praktično prepustio stranku Vojislavu Mihailoviću, saglasio se da Mihailović bude upisan kao zastupnik POKS-a, a da pritom nije imao odobrenje nijednog stranačkog organa, štaviše, nikoga o tome nije ni konsultovao. Dakle, nije to nikakva odluka ministarstva, ministarstvu je, posle ovoga, bilo lako da donese rešenje o upisu Mihailovića u registar umesto, kako je bilo do data, Žike Gojkovića. Ništa drugo i nije moglo da uradi. To se vidi i iz rešenja.”

U rešenju, koje pominje Parandilović, opširno je navedeno sve što se događalo u sporu dve frakcije POKS-a, nabrajaju se svi podnesci jedne i druge strane i ističe: „Ministarstvu je 18. jula 2022. godine dostavljen podnesak Žike Gojkovića od 13. jula 2022. godine, kojim obaveštava ovo ministarstvo, između ostalog, da odustaje od svih navoda i dokaznih predloga koje je imao u predmetu broj 00-00-00001/2022-28 i izražava podršku i svoju saglasnost da se kao novi zakonski zastupnik POKS-a upiše Vojislav Mihailović.”

Parandilović kaže: „Kao neko ko je od rođenja monarhista, što ću biti do kraja života, ja ću sve učiniti da ta ideja ne propadne. To je sve što mogu sad da kažem, a trenutno nemam ideju šta i kako uraditi.”

Kako će, pošto je ostao sam, nastupati u skupštini, Parandilović kaže: „To ću videti s ljudima koji su, posle prepuštanja stranke Mihailoviću, ostali bez stranke, a ima nas poprilično. Videćemo u narednom periodu, još smo pod šokom.” A, hoće li se, možda, priključiti poslaničkom klubu koalicionih partnera s izborne liste, Dverima, ne želi, kaže, sad da priča. Ističe: „Da sam to hteo, već bih bio u tom klubu. Videćemo, hoću da donesemo odluku hladne glave s ljudima, sve je to još sveže i popriličan šok za sve nas. Moramo da se konsultujemo, da vidimo šta misle odbori, ima ih pedesetak, imamo isto toliko i povereništava, moram s njima da vidim šta i kako dalje.”

Zašto su glasale za Orlića i da li je to znak da će biti deo parlamentarne većine, pokušali smo da pitamo i dve poslanice. Biljana Dragić nije odgovarala na naše pozive, a Vesna Savović Petković nam je kratko rekla: „Dogovor je da sve informacije daje isključivo Žika Gojković.” Žika Gojković, za sada, ćuti.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA