Najnovije

PANIKA U ZAPOROŽJU! KULJA DIM IZ NUKLEARKE: "Preti nam katastrofa veća od Černobilja" (VIDEO)

Rusija i Ukrajina nastavljaju da se međusobno optužuju za raketiranje nuklearke u Zaporožju, a iz najveće elektrane u Evropi, društvenim mrežama se širi snimak.

Foto: Jutjub

Na snimku se vidi oblak dima koji, prema rečima očevidaca, dolazi iz pravca elektrane.

Rojters piše da je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres zato predložio da elektrana u Zaporožju proglasi deo područja oko sebe demilitarizovanom zonom.

Energoatom, ukrajinska agencija koja upravlja četiri nuklearne elektrane u zemlji, saopštila je u četvrtak da je nuklearna elektrana Zaporožje napadnuta pet puta i da su neke od raketa pale u blizini prostorija u kojima se čuva radioaktivni otpad.

Ruska novinska agencija TASS piše da su zvaničnici koje je postavila Rusija rekli da je Ukrajina ispalila dve rakete na elektranu i ometala primopredaju smene.

Katastrofa poput Černobilja

Gutereš je u četvrtak pozvao obe zemlje da prestanu da napadaju fabriku. "Taj objekat ne sme da se koristi u vojne svrhe. Hitno se mora uspostaviti demilitarizovana zona za obezbeđenje područja oko elektrane", rekao je generalni sekretar UN.

Rusija je u martu zauzela elektranu u Zaporožju. Ruske snage ga i dalje drže, a u njemu rade ukrajinski stručnjaci.

Sjedinjene Američke Države podržale su predlog da se područje oko elektrane proglasi demilitarizovanom zonom i da zvaničnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posete nuklearnu elektranu.

Vasilij Nebenzija, ruski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama, rekao je da svetu "preti nuklearna katastrofa poput Černobilja" i da bi zvaničnici IAEA mogli da dođu u elektranu u Zaporožju tokom avgusta.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zahteva da Rusija preda elektranu Ukrajini.

Usled ukrajinskog granatiranja pivare u Donjecku došlo je do curenja više od šest tona amonijaka, a jedna osoba je poginula, izjavio je juče načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev. Više o tome saznajte OVDE.

Izvor: Novosti onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA