Najnovije

PONOŠ: Dezerteri na vlasti bi pušku stavili drugima u ruke

Osnivač pokreta “SRCE” i kandidat na nedavno održanim predsedničkim izborima, Zdravko Ponoš, rekao je da je sve očiglednije da se Vučiću gleda kroz prste zbog otezanja da se odredi prema ratu u Ukrajini , jer se sprema “kreativan i maštovit aranžman” oko Kosova.

Zdravko Ponoš (Foto: Jutjub)

Osvrnuvši se na najave da će najavu da će uskoro biti formirana nova Vlada Srbije, Ponoš je u intervjuu za Nova.rs rekao da u njoj neće biti časnih ljudi, te da će se ministri birati po poniznosti i lojalnosti šefu.

Svedoci smo da je u prethodnom periodu ponovo narasla tenzija u regionu. Već neko vreme traju prepucavanja između Beograda i Zagreba, a sve je počelo nakon zabrane da Vučić poseti Jasenovac. Kome koriste ovakvi sukobi?

Neprihvatljivo je da uopšte bude tema da li predsednik Srbije može da poseti mesta masovnih stradanja Srba van granica Srbije. Jasenovac je posebno mesto o kojem bi trebalo da se uči u školama i u Srbiji i u Hrvatskoj i koje deca treba da posete. Ali to nije mesto koje treba bilo kome da služi za postizanje jeftinih političkih poena i kao dimna zavesa za razne unutrašnje probleme. To nije mesto koje treba ni na koji način porediti sa lokacijama za letovanje.

Jasenovac je ime koje ne treba spominjati uzalud. To je mesto koje duboko pomeri svakoga ko ga jednom poseti. Onaj ko Vulinu dodeli ulogu da promoviše srpski svet, Srbima ne čini dobro. Oni koji su bili na vlasti devedesetih i koje je 1995. godine na grčkim plažama uznemiravo neki maestral, danas nakon 27 godina busaju se u prsa. Uživljavaju se držeći patetične kvazipatriotske lekcije onima koji su preživeli Oluju. Čuli su takav govor već u Glini pred Oluju. To je onaj govor kojeg se Vučić sad odriče dok sličan u Novom Sadu sriče. E pa čak i oni koji su pre 27 godina iskusili Oluju i Miloševićevo gostoprimstvo imaju pravo danas da uživaju u maestralu gde god da požele kao i svi ostali. I onima koji su se brčkali 1995. a danas kao i pred Oluju srbuju ne duguju ama baš ništa. Ti isti bi i sutra da se zarati ponovo na sigurnom čekali mir pa da onda srbuju.

Nakon Zagreba, usledio je i sukob sa Prištinom - ponovo su viđene duge cevi i barikade na putevima. Jesmo li mi, kako to navode uposlenici sa nacionalnih frekvencija, stvarno bili na ivici ratnog sukoba?

Ne treba potceniti kapacitet ove ekipe dezertera da lečeći komplekse ne stanu samo na vraćanju obaveznog služenja vojnog roka nakon što su oni odstatirali par nedelja u uniformi i zavoleli vojničku frizuru. Pušku bi u ruke turili naravno nekom drugom. U konkretnom slučaju ipak se radi samo o skretanju pažnje građana Srbije od ubrzanog siromašenja i afera koje drmaju vlast. Istovremeno sirene za uzbunu i barikade treba Srbe na severu Kosova, a i sve građane Srbije, da pripreme da sa olakšanjem prihvate bilo kakav aranžman Vučić – Kurti. A duge cevi to treba da odrade na albanskoj strani. Događaj koji pominjete podseća nas i na to ko su glavni multipraktik operativci režima SNS. Isti ljudi su oslonac režimu i za izborne manipulacije po Vojvodini i centralnoj Srbiji i za odbranu registarskih tablica pa makar samo na severu Kosova. Polusvet koji se obogatio uz ovaj režim ima državno obezbeđenje, leti po Srbiji privatnim helikopterima sa privatnih heliodroma, komunicira sa vrhom vlasti češće nego koalicioni partneri. Vlast koja ima takve partnere i koja neguje takav ambijent nije vlast ni od naroda ni od Boga. DŽaba im crkvena ordenja.

U tom smislu, šta je trebalo da predstavlja Vučićev odlazak u Generalštab?

I Milošević je pred kraj, 1999. došao u Generalštab. Doduše Srbija je tada bila u pravoj drami, a Vučić je ipak samo kraljica drame.

U novi saziv parlamenta nas je uveo Vladeta Janković, da bi potom ulogu predsednika preuzeo Vladimir Orlić. Šta očekujete od novog šefa Skupštine?

Naivno je bilo očekivati da će Orlić po preuzimanju dužnosti spikera u našem parlamentu naprasno odstupiti od načina ponašanja koje je predano negovao prethodnih godina. Upravo takvo neučtivo ponašanje ga je kvalifikovalo da bude čovek od poverenja svog partijskog gazde.

O litiji protiv '’Evroprajfa'’ prolitajte OVDE.

Izvor: Nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA