Najnovije

GRADE SE NUKLEARNA SKLONIŠTA! Treba nam više gasa iz Rusije, Gazivode smo dali Olbrajtovoj i Klarku! (VIDEO)

”Duboka država namerno provocira sa gađanjem nuklearne elektrane u Zaporožju, preko Bajdena i preko administracije, koja ima Zelenskog kao ispruženu ruku. Imam informaciju da oni prave nuklearna skloništa u Americi. Kažu, nuklearne elektrane su sigurne. Evo vidimo da nisu sigurne” izjavio je dr Dragan Škobalj, gostujući u emisiji Reč produkcije Helmkast.

Foto: pixabay.com

Upitan da li to znači da nije bezbedno praviti nuklearne elektrane u Srbiji, imajući u vidu da Srbija nije bezebedno područje i da nas je NATO već bombarodovao, te da li se mogu braniti u ratnim uslovima, kazao je:

- I u mirnodopskim uslovima je zaštita teška, a kamoli u ratnim. Tu zaštite nema. Čitavi tereni će biti kontaminirani – upozorio je on.

Kako je rekao, Francuska koja proizvodi 80 odsto električne energije iz nuklearnih elektrana, zavisnik je od nuklearnog goriva, najviše iz Malija, Uzbekistana, Kazahstana i Rusije.

- A Mali, koliko vidimo sada kontrolišu Rusi, pa se  može desiti da imaš nuklearnu elektranu, nemaš nuklearno gorivo, pa nećeš ni to proizvoditi. U zadnjih nekoliko meseci bilo je nekoliko akcidenata na starim reaktorima u Francuskoj, samo to se sakriva od javnosti – otkriva dr Škobalj.

On je parafrazirao mađarskog premijera Viktora Orbana, rekavši da je Evropska unija „pucala sebi u pluća“, a sve, kako je naveo, zbog politike koju joj je „nametnuo Veliki Brat preko Atlantika“.

Škobalj je ustanovio da je Srbija nepouzdan partner, i da je zato dobila ugovor na svega tri godine po povljnim cenama gasa i to za samo dve trećine gasa potrebnog gasa, dok je Mađarska, kako je istakao, ugovor dobila na 15 godina.

- Rusija nikad nije insistirala na ovako visokim cenama gasa. Ona je prdelagala da to budu dugoročni ugovori sa cenom oko 500 dolara za 1.000 metara kubnih, ali su ovi mešetari došli i rekli da gas bude na tržištu i tako je došlo do divljanja cena. Rekli su da tržište samo reguliše cene, i evo, vidite kako reguliše. Mislili su da nokautiraju Rusku Federaciju, a nokautirali su sami sebe – zaključio je sagovornik Helmkasta.

On je izneo podatak po pitanju nafte da Rusi imaju zaradu ako je prodaju po 40 dolara po barelu, Amerikanci za 55 dolara, a Saudijci za 20 dolara po barelu.

Govoreći o nedostatku uglja u Srbiji, objasnio je da to što dobijamo uglja iz Crne Gore jeste „kap vode u moru“.

- Nama treba dnevno 50.000 tona, a iz Crne Gore uvozimo 500 tona dnevno. To je jedan posto. Oni ne mogu dati više. Ne možemo da koristimo ugalj iz Banovića u BiH, jer je prevelika toplotna moć, pa će svi kotlovi izgoreti. Jer su oni projektovani za ugalj koji imamo u Kolubarskom basenu. Jedina pomoć nam je da se koncentrišemo hitno na otkrivke uglja u Kolubari – kazao je Škobalj.

On je naveo i da se planira uvoz milion tona uglja od Kineza, a da li se radi o preprodaji, budući da je Kina i sama veliki uvoznik uglja, nije znao da kaže.

Kako je rekao, jedini način da prebrodimo krizu je da obezbedimo veći uvoz gasa, kako bismo proizvodili struju u gasnim elektranama koje treba graditi.

On je rekao da ćerka Madlen Olbrajt i Vesli Klark planiraju da na KiM grade dve termoelektrane instalisane snage dva puta 1.000 megavata.

- Te će se elektrane otplatiti za godinu i po, do dve godine. Uglja ima, Albanci jeftina radna snaga, i nema problema, jer će se struja prodavati kao alva, jer je veoma skupa. A mi smo predali kompletan energetski sistem Kosova i ponašamo se kao da sarađujemo sa drugom državom, a ne sa svojom – kritičan je dr Škobalj.

On je rekao da Amerikanci ne bi mogli da grade te elektrane da nismo predali Gazivode, jer se voda koristi za hlađenje.

- Jedna elektrana od 300 megavata zahteva 36.000 kubnih metara vode na sat. To je kapacitet Beogradskog vodovoda. To je cilj – predaj Gazivode, da bi oni mogli da prave te elektrane. A tu su oni ušli i dalje u Srbiju, a ne samo na Kosovo. I oni mogu nakon ovih 2.000 megavata u daljoj fazi da prave još 2.000, dakle 4.000 hiljade megavata, a mi od toga, ne da nemamo ništa, nego imamo štete – konstatovao je Škobalj.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA